Otsi

Toitumisteadlane selgitab: miks peaksime sööma erinevaid kalu ning lõhega mitte liialdama?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
11.10.2018
Kala on suurepärane toiduaine, ent eestimaalane kipub rohkem sööma kalakasvatusest pärit ning poeletilt saadavat lõhet-forelli, harvemini muid kalu. Miks on oluline hoida kalatarbimine mitmekesisena ning millised ohud võivad sealjuures varitseda, seda selgitab TTÜ toitumisinstituudi emeriitdotsent Tiiu Liebert.


Kala süüakse maailmas aina enam, kuid tarbimine on riikides väga erinev. ÜRO Toidu ja Põllumajanduse Organisatsioon (FAO) uuris kala tarbimist 2013. aastal 158 riigis. Selgus, et Maldiivide elanik sööb aastas 166 kg kala, mis on ligi pool kilo päevas. Järgnesid Island ja Hongkong vastavalt 91 ja 61 kiloga. Eesti tarbimist hinnati 14,7 kilole elaniku kohta. Afganistanis, Tadžikistanis ja Etioopias söödi kala vaid 0,1-0,2 kg elaniku kohta aastas. 

Kala on väärtuslik toiduaine

Üheks hinnatumaks kala koostisosaks on rasv, mis sisaldab palju oomega-3-rasvhappeid. Rasvasisaldus on kalades väga erinev. Väherasvased tursk, ahven, haug ja hõbeheik sisaldavad ligi ühe protsendi ulatuses rasva, seevastu rasvased - lõhe, angerjas, heeringas, skumbria – isegi üle kümnendiku.

Täismahus artikkel on leitav siit
 

Palun oota