Otsi

Läänemere kala söömine on uutest soovitustest hoolimata ohutu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
29.11.2018
Euroopa Toiduohutusamet vähendas uute teadusuuringute valguses toiduga saadava dioksiinide ohutut kogust seitse korda. Kuigi eestlaste jaoks on peamine dioksiini allikas Läänemerest püütavad kalad, ei tähenda soovitus kalasöömise keeldu.


Dioksiinid on mürgised ühendid, mis püsivad keskkonnas pikka aega muutumatul kujul ning ladestuvad elusorganismide rasvkoes, mullas, veekogudes ja toidus. Eestlaste jaoks on ühed põhilised dioksiiniallikad Läänemere rasvased kalad, näiteks räimed.

"Väga oluline on siin ju ka silmas pidada seda, et soovitus muudeti ümber, Läänemere kalades ei ole avastatud mingisuguseid muudatusi, Läänemere kalade ja mere seisund on viimase 50 aastaga tegelikult pidevalt paranenud, dioksiine on meie kalades pidevalt natuke vähem," rääkis Tartu Ülikooli kalanduse vanemteadur ja Eesti Mereinstituudi direktor Markus Vetemaa.

Täismahus artikkel on leitav siit
 

Palun oota