Otsi

haugi fileerimine

23.09.2005 14:20
no ei oska haugi fileerida. äkki keegi oskab ja viitsib oma nõuandeid mullegi jagada.
23.09.2005 14:27
0
otsi siit fileerimise õpetusi... haugi fileerimine lisarnane ahvena omaga... vahe vaid selles, et kõhualuste uimede paar eemaldatakse enne esimese küljelõike tegemist....
Iidlane on selle õpetuse isegi kuskil koos piltidega kirja pannud...
23.09.2005 14:45
0
Lone, võta vaevaks korra see haugi fileeramine läbi jutustada. Kusagilt jäi meelde, et Sa sellel alal profina tegutsenud oled. Minul endal kasutusel kaks varianti: nahaga filee ja nahata. See esimene on töömahukam, kuid väiksemate koguste puhul kaalub lõppmaitse töövaeva ümber.
23.09.2005 15:19
0
ma just kirjutasin siia kogu õpetuse ja see kuradi perse viskas mind vahepeal välja..... TRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23.09.2005 15:25
0
TRA-TRA-TRA... Trammipeatus. PEATEE- PEATEE.
23.09.2005 15:48
0
Loodan, et Sepaonu ei pahanda kui ma tema fileerimisõpetuse siia riputan.
http://www.sepikoda.ee/?5,138,140,1
23.09.2005 15:55
0
Siin siis see õpetus....


Haugi Fileerimisõpetus.
(paremakäelistele)

1. Võta kala peaga vasakule selili asendis lõikelauale
2. eemalda kõhuuimede paar lõigates noaga saba poolt pea poole (uimede koht peab moodustama enam-vähem ümara augu)
3. keerake kala külili, kõhuga enda poole
4. lõige kuklast(lõpusekaane tagant) alla kõhuni(rinnauime taha) ja sealt piki kõhu telge (läbi enne moodustunud augu) pärakuni
5. asetage nuga lõpusekaane taga olevasse lõikesse ja keerake ta haavas küljega vastu selgroogu ning sooritage lõige paralleelselt selgrooga kuni sabani. Teoreetiliselt peaks Teil olema nüüd üks külg kala küljest maas.
6. keerake haug seljaga enda poole, lõigake kuklast kõhuni lõige
7. asetage nuga tekkinud lõikesse ning jälle paralleelselt selgrooga lõigake kuni sabani (teoreetiliselt peaks Teil nüüd olema 2 külge ja pea koos selgroo ja sabaga)
8. võtke vasakusse kätte terav kolmeharuline kahvel
9. keerake üks külgedest nahk allpool sabaga paremale
10. kinnitage kahvli abil külg lõikelauale ning katsuge teha lõige ribikontide alt(selja poolt kõhu poole) nõnda, et kontide külge jääks võimalikult vähe liha. Eemalduma peaksid kõik kondid korraga. Selleks on vajalik TERAV , õhukese teraga ja hea paindega nuga.
11. keerake tükil saba vasakule ning lööge kahvel läbi sabaotsa
12. üritage noaga teha lõige mööda nahapinda liha alt läbi … võib kasutada ka metoodikat, kus noa asend fikseeritakse ning kahvliga kala nahka tõmmates eraldatakse nahk lihast…
13. teise küljega samad liigutused….
14. fileed ei pesta veega… üleliigne eemaldatakse noa seljaga tõmmates.
15. eemaldage pea küljest lõpusekaared ja loputage selgroo küljest veri…Nüüd on teil (teoreetiliselt) 2 prae jaoks sobivat fileed ja supikomplekt….

Kui on küsimusi, siis pange põll ette, kala lõikelauale, nuga kätte ja helistage 5068880. ilma praktikata telefoni teel õpetada ei ole võimalik. Telefon peab olema spiikri peal, sest mõlemad käed on tööd täis…
Kui olete esimese haugi fileerinud, siis kaaluge filee üle. Kui liha kaal on 55-58% kala kaalust ning saite hakkama (alla 3 kg kala puhul) poole minutiga, oletegi proff!

Parimat pealehakkamist, sest julge rasva hunt on rinnane!!!

Lone.
23.09.2005 15:56
0
krt... juba hilja... aga ehk pisut aitab kaasa...
)
23.09.2005 16:03
0
kas ebaseduslikult hõivatud kala jaoks kõlbab sama nipp?
23.09.2005 16:10
0
ikka... aga ära sa kalale ütle, et ta ebaseaduslik on.... teisel võib ju alaväärsuskompleks tekkida.... või lihtsalt piinlik hakata...
23.09.2005 16:21
0
Ei mingit puhastamist!
23.09.2005 16:46
0
loen siin Siilionu juhendit ja tema nagu suurematel soovitab: "1. Kõht lõhki ja sisikond välja(väiksematel punnidel ainult lõhki, sisikond ei sega)"
Link ise siin: http://www.kalale.ee/sisu/NCwxMTI2NCw2LDAsMQ/
23.09.2005 20:54
1
ainukesed eelnevalt puhastatud kalad on proffidel lõhe, tuur ja beluuga... kuna nende fileerinine pisut erineb teiste kalade omast....selle kirjeldamiseks peaks võtma eraldi aega...
23.09.2005 20:55
0
"tavalistel" eelnev puhastamine kordades rohkem aega võtab, kui fileerimine ise....
23.09.2005 22:01
0
aitähh, proovin
24.09.2005 00:06
0
Mul oleks video kõikkide kalade fileerimisest ,aga kuidas ma saan selle internetti,see on juba küsimus?
24.09.2005 00:46
0
Lone,see oli hea!Lugupidamine sulle.Ps.kas fileerimise juures voib viga olla noas(kuigi ostetud kui fileerimisnuga)ja kui jah,nii mida peaks jalgima noa ostmise puhul?
24.09.2005 00:55
0
Ja ühinen lonestariga,et fileerimine ilma eelnevat puhastamist on palju lihtsam ja kergem,kui ei taha just suppi keeta.(vabandust,kui tuleb trükivigu,olen olnud Eestist kaua eemal).
24.09.2005 01:04
0
Fileerimisnuga peab olema painduv ja "pehme".Et kala on kerge käsitleda.Jäiga fileerimisnoaga teeb ainult küttepuid.
26.09.2005 10:34
0
Illustreeritud õpetus kuidas fileerida haugi ja lõigata välja Y-luud: http://www.esoxhunter.com/fillets.html
26.09.2005 11:20
0
alati võib olla viga noas... paljud noad on liiga jäigad, või liig pika teraga... vms.... enamasti aga on noad lihtsalt nürid... ja siin just see asi, et teritatud nuga ja terav nuga ei ole kaugeltki üks ja sama... tean oma elus vaid u. 5-10 inimest, kes tõesti oskavad nuga korralikult teritada, nõnda, et see ka terav on... Parim neist on kindlast Iidlase isa...
26.09.2005 13:02
0
Nujah. Kui seda ime(tervat) nuga pole, siis maksagi asja ettevõtta? Mina küll minutiga kala fileeritud ei saa ja ka 100g ahvena (suurematest rääkimata) ribide läbilõkamine eeldab saagivaid liigutusi. Kuigi, kui usaldada "kalastaja" kalendris ilmunud õpetust, siis teha ei tohi.
Lone, kui jällegi Viljandi kanti sattud, anna teada. Õlled minu poolt kui näitad kuidas asi õigesti teha. Kunagi oli jutuks - pidi olema Sul mingi nugade liin. Heast fileerimisnoast küll ära ei ütleks.
26.09.2005 13:09
0
web.lemon.ee/ristart/?44,195,225,1
Palun oota