Otsi

koduõlu

26.08.2012 17:56
kas keegi teab mingit head retsepti?

siiamaale teinud maltoosaga ja siis mingi õlle leivaga..aga alati on midagi valesti läinud ja ei ole just kõige parem see märjuke..


tänud
26.08.2012 18:07
0
Soovitaksin poeõllele kindlaks jääda. Maitseasi muidugi, aga ei ole mina veel saanud koduõlut proovida mis poeomast parem oleks.
26.08.2012 18:12
0
joo vett! mõjub vähemkahjulikult.
26.08.2012 18:14
1
vot see retsept ja tegemis juhend on samavõrdne forelli kohtade salastatusega...
26.08.2012 18:21
1
sul vist miski kihk neid teemasid vorpida. piilu otsingusse, seal väga palju näpunäiteid sel alal. ehk siis kirjuta sinna vasakule üles sõna koduõlu ja vajuta kõrvalt otsi. proovi, proovi. tublisti lihtsam kui aga teemasid treida.
26.08.2012 19:04
1
Hügieen on puudulik.
26.08.2012 19:05
1
Pealegi ei kasutanud sa otsingut.
NB! Enne uue teema postitamist palun kasuta otsingut ja kontrolli, kas antud teema kohta juba käib arutelu!
26.08.2012 19:15
1
Taat ikka ütles nii!
26.08.2012 19:18
2
Ei, nii ütles meie korrespondent Lätis.
26.08.2012 19:52
0
kui maldoosaga ple hakkama saand siis magedega ammugi mitte,osta õltsi poest
26.08.2012 21:37
1
kunagi veneajal sai tehtud, maltoosast....maldoosast. esimene päev toasoojas läks käima, siis punn peale ja jahedasse keldrisse. neljandal nädalal läks selgeks a siis oli paar viimast kannu.....rohkem ei mäleta, a hea oli küll
26.08.2012 21:48
1
segasin kokku maltoosa ja kalja-ölle pulbri,tähendab jagasin veekoguse ära. see andis hea värvi ja maitse,käima läks ka häste. aga ammu pole viitsind teha,maltoosa ja suhkur krdi kirve hinnaga,eelistanud säästuka waltrit ja muid poe jooke.
Ja koduka pohmakast sai ka aint poeöllega lahti,muidu greisi.
Aga veini ja likööri tegin küll.
26.08.2012 22:11
0
korralik pilss ja normull valge
27.08.2012 06:41
0
Suhkrut ei maksa toppida ülearu, sealt see pohm tuleb.
27.08.2012 10:49
0
http://www.pruulmeistrid.ee/et/
mina tegin selle firma asjadest õlut ja peaks ütlema, et sai parem kui poe oma. lollikindel ja lihtne. stardikomplekt on kallis(100) hiljem tuleb ostam iand kontsentraati(15 euri) ja maitse oli tõesti hea ei ole enam koduõlu mis on hall mass ja maitseb pärmi moodi.
27.08.2012 11:07
0
Oman ka seda komplekti ja valmistanud ca 200 pudelit. Soovitan!
27.08.2012 11:47
1
Kas nende asjadega saab ka valmistada üle 8% kangusega õlut?
27.08.2012 11:48
0
Lisa piiritust ja kõike saab.
27.08.2012 11:55
1
Alla 8prossa kalja tegemine on patt ja vee raiskamine juba.
flm
image
27.08.2012 13:14
0
Mingit kääritusnõud on vaja ja õhulukku. Kõik muu on juba optional. Plastikust kääritusnõu koos õlulukuga oli mälu järgi ca 15 euri. Portselankorgiga pudeleid asendab ka vinku või tavalised õllepudelid. Korkija ja korgid on pruulimine.ee olemas. Kui pudeldama hakata, siis on mõistlik hankida ka korralik pudelihari(et ikka 0.5l pudeli põhja ulatuks pesema, odavate junnidega ei saa), loputaja ja kuivatuskuusk. Loputaja ja kuuse saab ka ise teha. Samuti on mõistlik kasutada mõnda kangemat puhastusvahendit kui see oxi. Sellega võib puhtaid seisnud pudeleid enne pudeldamist desinfitseerida, aga chemipro caustic võtab saasta paremini lahti. Kuigi oxit ei peaks justkui loputama, siis loputad ju ikkagi, nii et mingit erilist pointi pole.
Lauauhkrust pole üldse mõistlik õllet ajada. Ka komplektide puhul on mõistlik teha see väike lisainvesteering ja soetada komplektiparandaja. Nagunii hakkab isetehtud õlu nii meeldima, et varsti tekib ka soov juba linnastest teha. Seega tasub kohe vaikselt investeerida meskimisnõusse, suurde keedupotti ja jahutisse.
27.08.2012 20:37
1
Mul vanaisa, kes oli tuntud kohalik õllepruulija, ütles, et alla 200-ja liitrise koguse õiget õlut ei saa. See kogus pidi ise juba õiget temperatuuri hoidma, kui jahedasse viia. Jutt siis linnaseõllest.
flm
image
27.08.2012 21:58
1
See on ise meskides ja kääritades (eriti tänapäevaste ale pärmidega) küll enamasti kõige väiksem probleem, et väiksema koguse puhul temperatuur kiiremini kõigub. Natuke proovides leiab majapidamises ikka jaheda koha, kus õlu soovitud temperatuuril käib. Soovi korral võib ka omale näiteks külmkapist käärituskapi teha, kus kontrolleri abil mingit soovitud temperatuurivahemikku hoida. Kui see väikesest kogusest tulenev temperatuurikõikumine juba tulemust piirama hakkab, siis võib jalaga mõne õlletehase ukse lahti lüüa ja oma retsepte ja annet sinna pakkuda.
28.08.2012 16:13
0
Siit lehelt saab igasugu staffi ja 8 volti ölle ehk ka. Ise pole siit peale tarvikute miskit ostnud,üdromeeter jne. mingite pärmide ja kääritajatega mässanud,ikka looduslikult minna lasknud.
Aga tellimuse täitmine oli kiire ja korralik.

http://www.koduvein.ee/
29.08.2012 11:49
1
Jagan siinkohal ka oma kogemusi. Mõningaid nö põhinõuded, et õlletegu välja tuleks. Puhtus, puhtus ja veel kord puhtus. Teiseks tuleb kindlasti vett keeta, öeldagu seal õllekomplekti õpetustes mida tahes. Kolmandaks, pärm peab õige olema, poes müüdav presspärm sobib kringlitaignasse, aga mitte õllekääritamiseks. Õllepärmi valik on juba üsna korralik ja ka maksumus on mõistlik. Ja neljandaks, humalat peab sisse keetma, juhul kui seda juba pole õllekomplektile lisatud. Maitse on üks asi mida humal annab, aga sama oluline on alfahapete säilitusomadused. Rohkem nagu hetkel ei oleksi. Ülejäänud asjad on nüansid.
29.08.2012 11:53
0
Ah jaa, ka kodumaisest maltoosast saab vägagi hea õlle. Soovitan humalat sisse keeta ja kääritada pinnapärmiga.
10.11.2019 18:08
1
Õllenõu oleks vaja.  Tegin maltoosast koduõlut. Käärimisnõus 1 nädal, aga suhkurt ei olnud piisavalt. Kui punsusse villisin panin puudu jäänud 1kg suhkurt juurde. 25L punsu.   Nüüd juba 3 nädalat punsus, 5-6 atm. survet, aga ikka nagu magus oleks. Ei tea kas nüüd jääbki magusaks. Äkki pärm ei söögi kõike suhkurt ära. Või peaks survet vähendama?  
10.11.2019 19:02
1
Joo see nahavahel kui kannatab ja tee uus! Kuida saab jääda 1kg suhkrut puudu kui seda läheb 20-23l õlle kääritamise jaoks vaja?
Karboniseerimiseks peaks panema kuskil 120g suhkrut 20l kohta.
10.11.2019 19:53
0
8-10 liitrit vett
1200 g maltoosat
12,5 g (1/4) pulka pärmi
1 kg suhkrut
100 g mett   korrutasin kogused kahega umbes
17.11.2019 19:19
1
Siin kasutaja flm kunagi teatas,et lauasuhkrust head õlut ei saa.
Milline see õige suhkur siis on?Spetsiaalne õllesuhkur.
flm
image
17.11.2019 22:02
0
Linnasesuhkur. Kuiv või siirup. Aka linnaseekstrakt või maltoosa. Oleneb õllest ja eesmärgist ka natukene.
20.11.2019 11:36
0
Kordan, poes sageli saadaval nö. õlleleiba, pressitud tume ümmargune käkk...osta 2-3 tk. sõltuvalt õlle kogusest ja ka kangusest-tumedusest ja tummisusest.
Humal pakuks: alati!!, aitab maitsele pluss säilitusele ja veel mitmed head omadused.
21.11.2019 19:19
0
To.flm    Aga äkki täpsemalt.Plaanis teha õlut maltoosast,kääritan õhulukuga,keedan humala sisse ja ankrusse,paariks -kolmeks nädalaks keldrisse.Kas midagi on pildilt puudu?
flm
image
21.11.2019 23:44
3
Täpsemalt on juba vastavalt sellele retseptile, mille järgi õlut teed(kasvõi mõtlesid ja arvutasid ise välja). Vaata näiteks pruulimine.ee või mõnda muusse pruulimise poodi. Seal on nii humalad, linnased, vedelad kui kuivad linnaseekstraktid, õllekomplektid jne.
Põhiline teema suhkrutega on, et iga suhkur (mesi, lauasuhkur, laktoos, maltoos jne) annab lisaks alkoholi % ka õlle maitsele oma efekti. Ennevanasti oli saadaval ainult odavama otsa õllekomplekte, mis tahtsid normaalse kangusega õlle saamiseks juurde mingit suhkrut. Lauasuhkruga teeb õlle vesisemaks, annab kerget puuvilja/piirituse maitset. Asendades selle kuiva linnaseekstraktiga sai aga õlunaad(eriti tumedad) täidlasem. Tihtipeale aga on see natuke kergem ja vesisem olek ka taotluslik, selle pärast ka maailmas enimtarbitavad õlled sisaldavad maisi või riisi või mida iganes.
Kui huvitab, siis siit saab väikese ülevaate erinevate suhkrute kasutamise kohta: https://byo.com/article/sweetness-brewing-sugars-how-to-use-them/  Ühesõnaga võimalusi on lõputult, aga selge on see, et lisades poole või rohkem suhkrutest tavalise lauasuhkru näol on selge, et selle eesmärgiks on ainult odav alkoholisisalduse tõstmine. Aga maitse üle ei vaielda.
 
22.11.2019 17:31
2
Olen tänulik!
Palun oota