Otsi

Vimma kuivatamine

29.04.2018 17:23
Kas soolikatega või ilma ja kuidas soolata (mis temperatuuril hoida sooldumas)? Panin täna portsu rõdule ämbriga, soolikad lasin välja ja panin paki meresoola. Isa tegi eelmine aasta soolikatega, pooled läksid mädanema, pooled said OK. 
29.04.2018 20:12
1
Ma kõhud puhtaks teinud seest ja soolas olles hoidnud külmas, külmikus või garaasis. Tänased lõikan fileeks ja kuivatan nii. Soolikatega vimma kuivatamist ei kujuta ette, mingit 500+g kala kinnise kõhuga kuivatada?
Sellised 300-400g särjed koos soolikatega kuivavad ka vaat et kuu aega.
29.04.2018 20:43
1
Lõikad seljast lahti ja paned tikud vahele või keerad liblikaks ja riputad õhurohkesse kohta üles. Sisikonn mõistagi välja.
.


 
29.04.2018 20:50
0
Soolikad välja, 3 päeva soolas ja kasvuhoonesse rippuma. Tikud kõhupoolte vahele, muidu läheb hallitama seest. Ära tuleb süüa enne kui liha päris kuivaks muutub.
29.04.2018 20:52
0
Kui sisikond väljas, siis vist võib silmast riputada saba allapoole? Ma seekord selga lõhki ei lõika, eks siis näis.
30.04.2018 06:16
0
Tee siis lõige kõhust selgroo äärest,kui selja pealt ei lõiganud.Muidu raske kuivatada,õhukesed kohad kuivavad üle.Õige ikka selja pealt,nagu latikalgi.
30.04.2018 15:32
1
Olen pea 30 aastat vimba kuivatanud ja asi siis nii.Pühi kala kuivaks ja nad paksu meresoola sisse 5 päevaks-20 kala peale 5kg soola.Hoida jahedas.Võtad kala soolast välja ja pühid puhtaks ja kuivaks.Rippuma panna sabast-paremat asja ei ole
30.04.2018 19:03
2
Loen ja imestan
Vimb pooleks täitsa. Niiet 2 külge jääks. Ribidega ja selgroog+ribid. Päevaks tavasoola, siis puhtasse vette ja puhtaks pesta. Siis ükskõik kuidas nöörile. Kui küljed kokku jätta, siis keeravad ennast kokku ja seest äta läppub. Kärbse eest on mul kuivatuskapp mis krohvimisvõrguga kaetud. Jutt et tervelt kuivams pannakse on mulle küll täitsa müstika
Aga minetea, äkki saunas täitsa õnnestuks.
30.04.2018 19:15
1
No mu vana ei viitsi kuivatada, eelmine aasta korra tegi tervelt ja osad kuivasid ära küll. Ma panin eile 10 vimma kohta 1kg meresoola, plastikämbrisse ja surutis peale. Soolikad ja lõpused lasid eelenevalt välja ja pesin kalad ära. Ämbri tõstsin rõdule. Praegu tõstsin külmkappi  ümber, huvitav et vett peale polnd tulnd aga seljad oli õhukeseks küll juba tõmmanud.
30.04.2018 19:26
3
Miks te kuivatamisel meresoola kasutate? Kõige parem on poes müüdav kõige odavam Ukraina või oli see Valgevene oma. Konsumites on 10kg valge suhkrukott. Nujah... mõni kevad ei tule kotiga väljagi. Kui jätad kalad kokku, siis kõhuõõnde hambatikud pane kindlasti. Muodu keeravad küljed kokku kuivades.
30.04.2018 19:28
0
Ja parim kuivatus on ämber ämbris. Aint sisemisel on põhja augud puuritud ja asub telliste peal suuremas ämbris-kastis. Raskuseks kalasele 4 tellist ja voilaaa... verevesi voolab ose ära.
30.04.2018 20:19
3
Jurakaga täitsa nõus sellega, et meresool äi kölba kala soolamiseks.
Ukraina jämesool kus mustad terad sees, ehk köikse odavam on parim.
30.04.2018 22:51
0
Ma 2 aastat tervelt kuivatasin, ilma puhastamata. Sellised Pärnu vimmad tulid head, aga korralik kala kippus mädanema. Siis proovisin lahti lõigatult, oli ok aga kuivas üle liialt kiiresti ja lõikuda ka ei viitsi (lõikasin fileeks). Nüüd see aasta mingi 60tk olen puhastatult (ilma pea ja sisikonnata) nöörile ajanud ja arvan, et tuleb hea.
30.04.2018 22:53
0
Soolan samuti tavalise odava soolaga, 3 päeva kerge pressingu all.
01.05.2018 07:46
1
Filee puhul jääb see oluline puhastamise osa ära. Pärnu vimmad mul 0,5-0,7kg mõni üksik on väiksem.
01.05.2018 08:25
4
Diivanil lösutades on fileed just mõnusam näsida, pole pärast kõik soomuseid täis. Eelmine kevad panin ahvenafileed rippu, säina fileed kuivasid isegi sügisel kiiresti ära, polnud ohtu et mädanema hakkaks. See kevad lõikasin ühe 3,6kg merika ribadeks, õrnalt soola ja 4 päevaga oli valmis.
02.05.2018 12:33
1
No mis ajast see meresool äi kölba kala soolamiseks? 
Ja muidugi on eriline kokkuhoiu koht kas ukraina soola kasutada või meresoola. Kah asi mille üle vaielda.    Mis puutub tervelt soolikaid välja võtmata soolamisse/ kuivatamisse, siis ei ole proovinud vimma/säinaga järgi teha. Millalgi 90 -ndate algul sain peale jaanipäeva maitsta Orissaare kaluri  kuivatatud üle 1,5 kilost  säinast, mis oli selliselt tehtud- parajalt soolane ja mitte telliseks kuivatud.  Nagelile niipalju, et ei ole vaja tingimata kohe nahka panna.  Kui on parajalt kuiv paned suurde klaaspurki õhukindlalt ja võid kuni järgmise kevadeni krõbistada. 
02.05.2018 13:07
2
Olen mitu aastat tervelt pannud kuivama: Kõhust lõhki, soolikad välja. Jämeda soolaga korralikult sees ja pealt. Laon suuremasse kaussi kuhja. Ikka soolaga sees ja pealt. Peale mingi suurem taldrik raskusega. 1,5-2 päeva hoian soolas ja kuivatuskasti. Tikud kõhtu, et kõhuääred kokku ei tõmbaks ja paremini kuivaks. Kuivatan rõdul. Ei ole siiani ükski kala mädanema läinud ja kuivavad ilusti ära.
02.05.2018 14:53
0
Kas on olemas spetsiaalsed kuivatuskastid, mida müüakse?
02.05.2018 15:33
4
5 - 7 päeva soolas,
siis jões puhtaks loputada ja koos sisikonnaga tervelt sabapidi paadikuuri lakke rippuma,
olen ka soojal ajal sisikonna välja võtnud, aga liha maitse pole nii hää, kui koos sisikonnaga,
kuivab muidugi kauem, kui mingi särjepuru,
02.05.2018 18:46
0
Omal selline ja täitsa rahul.https://www.euronics.ee/t/81376/koogitehnika/toidukuivati-vido/kys-333b
02.05.2018 19:02
0
Eelmine aasta Taavi müütas selliseid, mine uuri.
02.05.2018 22:32
1
Kalastuspood.ee müüb, aga ega neid väga keeruline pole teha. Aknale mõeldud sääsevõrku on müügil ja lauad raamiks leiad ehk ise kuskilt.
03.05.2022 18:53
0
Kui kaua kuivab kui vaid küljefileena teha. Ega vist 10 päevaga veel nõks vedel?
03.05.2022 21:06
2
Nahata filee kuivab 4-5 päevaga. Varjant on ka kuivatus aparaat osta. Saab vabalt aastaringselt mistahes kalafileed kuivatad ja kuna kärbse ohtu pole ei pea soolaga ka liialdama.
03.05.2022 21:51
1
Ei mul nahaga ikka üks külg, selgroog on väljas. Sõber teeb aparaadiga erinevate marinaadisegudega, päris eht on.
09.05.2022 21:20
1
Olen ise teinud ikka kooa soolikatega ja marjaga. Saab minuarust parem. Paar nädalat ja vaakumisse. Hetket on eelmise aasta oma üle kui keegi tahab, eile sõin ok oli nagu värske. Nr.5258116 ca 800 g pakend ja neli kala sees!
09.05.2022 21:25
1
Perses nagu ikka, pooleks lõigatud selgroota vimmad jäid krt kaheks ööks soola ja nüüd näri nagu soolapulka. Loodetavasti need mis olid tervelt soolas saavad paremad.
09.05.2022 22:51
0
Sool on vist liiga odav
 
10.05.2022 00:01
1
Soolas!
12.05.2022 21:27
0
Teise variandi vimb on jumalast tippen toppen. Olid tervena nädala soolas, aga enne riputamist lõikasin kõhu ja pea ära ka pesin korralikult ära.
Palun oota