Otsi

Kodune marinaad kaladele

17.09.2011 23:26
Olen teinud seda marinaadi koha, ahvena, haugi, tuulehaugi ja lutsuga. Kõikide nende kalade puhul olen saanud marinaadi kallerduma ilma želatiinita. Retsept siis umbes 1kg kala marinaarimiseks.
Seda marinaadi võib teha nii fileeritid kaladest kui ka fileerimatta.
*Esimene võimalus siis fileeritud kalast.
-Pane vesi keema vastavalt kala kogusele(arvesta sellega, et vee kogus peaks olema vastav kala kogusega. Kui hiljem kala lisada siis vesi peaks katma kogu kalatükkide massi. Samas ei tohiks ka vett liialt olla kuna siis jääb marinaad liiga lahja ja ei kallerdu).
-Fileeri kala
-Kõik mis fileerimise käigus üle jäi lisa potti(luud, nahk, pea, saba, uimed). Pea puhul siis ära unusta lõppuseid eemaldamast
-Lisa 2 loorberilehte
-5 tera piart,
-Soola vastavalt maitsele
-Keetmise ajal kogu tekkinud vaht
-Keeta kuni luudelt hakkab liha lahti tulema
-Kurna saadud vedelik sõelaga teise potti ning asetse pott vedelikuga uuesti tulele
-Saadud vedelikule lisa:
-3 keskmise suurusega viilutatud porgandit
-1 mugusibul mis on lõigatud nn ratasteks
-Lisa fileeritud kala tükkid.
-Lisa Supilusikatäis kalamaitseainet tilliga
-Kui porgand ja sibul on pehmeks keenud lisa äädikas. Äädikat panna vastavalt maitsele.
(Soola ja äädikaga ei tohiks liialdada kuna jahtudes löövad nad enda maitseomadused paremini välja)
-Laota filee tükkid purki, kalla vedelik peale ning sulge õhukindlalt kaanega.
-Lase jahtuda ning aseta külmikusse.


Teine versioon samas marinaadist on fileerimtta kalaga.
-Puhasta kala
-Tükelda kala ning aseta kalatükkid koos pea, uimede ja sabaga keema(ära unusta lõppuseid eemaldamast)
-Lisa 2 loorberilehte
-5 tera piart,
-Soola vastavalt maitsele
-Keetmise ajal kogu tekkinud vaht
-Keeta kuni luudelt hakkab liha lahti tulema
-Kurna saadud vedelik sõelaga teise potti ning asetse pott vedelikuga uuesti tulele
-Saadud vedelikule lisa:
-3 keskmise suurusega viilutatud porgandit
-1 mugusibul mis on lõigatud nn ratasteks
-Sõela peat võta kalatükkid ja asta purki.
-Lisa vedelikule pottis supilusikatäis kalamaitseainet tilliga
-Kui porgand ja sibul on pehmeks keenud lisa äädikas. Äädikat panna vastavalt maitsele.
(Soola ja äädikaga ei tohiks liialdada kuna jahtudes löövad nad enda maitseomadused paremini välja)
Kalla saadud marinaad purki pandud kalatükkidele peale ning sulge purgid õhukindlalt.
-Lase purkidel jahtuda ning aseta külmikusse.

Sama marinaadi võib teha fileeritud ja pratud kalast. Ise olen teinud väga maitsva marinaadi sama retsepti järgi praetud ahvenafileele. praed ahvenafilee taluvõiga ning asetad purki ning hiljem lisad saadud marinaadi peale.
Proovida tasub ka praetud ahvenafileed purki panna ning marinaad keeta haugist.
Palun oota