Otsi

Külmavõetud koha rullid

JAN
image
19.09.2011 15:23
Kui ilm on saast ja kalale minna mõtet pole, siis tasub kiigata sügavkülma, ega mõni suvine saak pole kuskile ootele jäänud. Mul nii oligi: suvine kohapoiss ootas oma aega.
KOOSTISTARBED:
Kohafileed ca 0,7-1,0 kilo;
1 sibul, 150 g mahedat seent, ohtralt tilli peterselli;
100 g võid;
1 spl jahu;
sidrunit, soola pipart;
kuiva valget veini ja apteegitilli kööment.
Kui kraam koos siis toimeta nii:
Siinkohal jutt külmunud kohast!
Sulata koha ja fileeri. Peast ja muust kraamist (küll kalamees teab)keeda rammus puljong koos supijuurtega. Pane fileed toasooja piima sisse likku ca 20 min (imeb mahlad sisse tagasi), pärast pane tahenema. Haki till ja petersell hästi peeneks, raputa fileele, lisa soola, pipart ja sidrunimahla. Keera rulli ja torka hambaork (puust!!)läbi, et seisaks koos. Rullis koha fileed püsti hautamispotti ja vala peale kurnatud ja väheke jahtunud puljonks nii, et 3/4 kalast oleks sees. NB! jäta puljonksi ka kastme jaoks 1 klaas! Igale rullile pääle 1 kuubik võid (teeb kala hästi sametiseks). Pane pott ahju 200 C juurde 20 minutiks hauduma.
LISAND:
Siia sobis hästi lillkapsas hallitusjuustuga üleküpsetatult. Samal ajal kui puljhong keeb tuleb ka 1 kg lillkapsast panna soola ja tilliga maitsestet vette keema. Lase keeda seni kuni kalaga mässad. Nii, kui kapsas valmis haudunud, lõikuda õisikud pisemaks ja laotada võiga määritud vormile, katta päält sinihallitusjuustu tükkide ja tilli-või seguga. panna koos kaladega ahju 20'ks minutiks.
KASTE: kui jaksu on siis tasub ka kaste teha. Kuna kaste vajab 100 ml valget veini (punnsuutäit), siis ava aegsasti pudel, et maitsat ja janu kustutada. Vot sõõm veini ja edasi. Potti panna või ja lasta sulada, lisada seened (kuuseriisikas või kukeseen või puravik). Seened jätta sellises suuruses, et oleks ka mida närida. Hauta ja lisa 1 hakitud sibul, tilli ja peterselli ning näpuotsaga apteegitilli kööment. Kui segu hakkab lõhnama apteegi järgi, siis lisa see sorts valget veini (100 ml) ja kuumuta tasakesi segades. Võta jahtunud puljong (see mis üle ennist jäi)ja sega sinna sisse 1 spl jahu, löö hästi segi ja kalla potti. Kuumata kuni pakseneb. Soola (Meira) vastavalt maitsele.

PS. nii võib ka haugi teha.
Palun oota