Otsi

koduõlu vol2

1
2
3
4
flm
image
07.09.2014 13:43
0
1
Esiteks on ju komplektiga kaasas alati õpetus. Tee kõigepealt täpselt õpetuse järgi esimene laar. Võid asendada valge suhkru enamuses või täielikult komplektiparandajaga, aga vähemalt õiges vahekorras(komplektiparandajat läheb suhkrust rohkem natuke). Vastavalt maitsele võid suhkrut ja parandajat rohkem panna, aga ära retseptis ettenähtust vähem küll pane, sest need komplektiõlled on enamuses pigem lahjemapoolsed.
Ühesõnaga keedad vee, lisad konservi ja parandaja, jahutad kiiresti maha ja lisad pärmi(võib eelnevalt leiges vees ta rehüdreerida) ning segad korralikult ära. Kääritusnõu, õhulukk, segamisvidin ja kõik muu võiks olla optimaalselt puhtad, kääritusnõu kaant niisama lahti hoida pole vaja jms meetmed, et minimaalselt metsikut pärmi sinna sisse satuks. Ja siis lased tal toasoojas kenasti käima minna ning paned veidike jahedamasse käima, et asi kontrolli all oleks. Kääritusnõusse oleks mõistlik jätta vähemalt veerand vaba ruumi vahu ja sodi jaoks, muidu see paneb läbi õhuluku atmosfääri ja reostab mulksutaja ära. Kui mulksumine on lõppenud, temperatuur alanenud, areomeetri näit enam paar päeva ei lange, siis võib öelda, et asi on valmis. Kui areomeetrit pole, siis oota pärast mulksumise lõppemist 3-4 päeva. Viimastel päevadel ära kääritusnõud loksuta ja näpi. Pärm settib kenasti põhja ära ja saad selge õlle. Kui kindel värk, et asi on valmis, siis otsid puhta läbipaistva vooliku, paned pudelid või ankru valmis ja imed kenasti voolikuga pärmisodi pealt selge kraami kokku. Lihtsam on omada kahte kääritusnõud või suurt nõud, et villides esimesest teise ümber, segad seal juurde karboniseerimissuhkru (soovitavalt lahusena) ning sealt edasi villid pudelitesse või ankrusse. Aga saab ka väga edukalt nii, et igasse(puhtasse)pudelisse paned lehtri abil kuiva suhkrut, lased õlle peale, korgi kinni, loksutad natuke ja paned seisma. Aga doseerimise mõttes on mõistlik kindla kangusega suhkrulahus või karboniseerimistabletid vms lahendus. Kuiva suhkrut lusikaga doseerida on suht ebatäpne ja pärast on raskem oma vigadest õppida. Niiehknaa sõltub karboniseerimine miljonist asjast ning igas õlles on soovitav süsihappegaasi kogus erinev, nii et alguses pane rusikareegli järgi näiteks 0.5 teelusikat suhkrut 0.5l pudelisse. Pudelid peavad olema puhtad, eriti pesuvahendi jääkidest. Pudelitele lööd korgid peale, hoiad nädala toasoojas ja siis kuhugi jahedamasse veel paariks nädalaks ning siis õigele temperatuurile külmkapis ja degusteerima. Enne serveerimist pudeleid ei loksutata ja viimast sentimeetrit pudelist ei valata, sest elusast õlles settib nagunii natuke pärmi pudeli põhja.
Põhimõtteliselt on juba enne käärima panemist virret maitstes selge, kas tegemist on imala lakega. Humalasus pigem pehmeneb ajaga, nii et virre on alati pigem kärtsum.
Põhimõtteliselt ma ei saa aru, kuidas saab tulla imal lake tehes konservist õlut. Mis konservidega on tegemist, palju lisad suhkrut ja vett? Liigne suhkur ei aja samuti imalaks, kui seda just tohutus koguses ei pane, nii et pärm ennast surnuks kääritaks ja veel suhkrut alles jääks. Siis ei lähe suure tõenäosusega see asi alguses käimagi normaalselt.
flm
image
07.09.2014 13:46
0
0
Karboniseerimissuhkru koguse jaoks on netis ka igasuguseid kalkulaatoreid.
07.09.2014 16:28
0
0
Tänan põhjaliku vastuse eest @flm.
Sisuliselt olen su jutu järgi ka toiminud. Suhkrut sai tiba rohkem pandud(kuni neli kg) ja sel korral proovin vähemaga(2 läks sisse).
Pudelisse panekul sai kasutatud naturaalset suhkurt (vitte vedelikuna) ja see kippus põhja jääma. eks ma kasutan su soovitust (soovitavalt lahusena).
Tänud igal juhul!
07.09.2014 16:43
0
0
Praegune on "Finlandia Premium Lager". Eeslmiste nimed ei tulegi meelde. 1 purk "konservi" on veel. See ka mingi "finlandia" lurr.
Uurisin järgi. Järelejäänud purk on Finlandia Traditsionel.

Tegelikult peaks kellegi proffi kõrvalt õppima. Esimene kord tuli küll midagi, aga õiget õlle maitset ei olnud. Tuttava jaoks osutus "vikatiks". Ütles, et hommikul ärkas eelmise päeva riided seljas. Ja nii mitmeid kordi.

Igatahes segasin praeguse pudru läbi ja lõin kaane koos õhulukuga peale, tulgu mis tuleb. Protsess vähemalt käib.
07.09.2014 17:05
0
0
Pütt hakkas mulistama korralikult.
Üks küsimus veel.
Kuidas hilisem (vedeldatud ehk siirupiks tehtud) suhkur mõjub?
Kas üldse aktiviseerib lisakäiku?
flm
image
07.09.2014 18:16
0
0
No 4kg suhkrut ongi selge vikati projekt, kui virret on seal 20l ringis lõpus. Tavaline konserviretsept tahab nii 1kg valget suhkrut või 1.5 linnasesuhkrut umbes 22l virde saamiseks.
Finlandia konserve pole teinud, maitset ei tea. Igatahes kääriminõusse läinud virret maitstes peaks enamvähem selge olema, kuidas seal humalaga lood on.
Hilisem suhkur paneb muidugi uuesti käima, kui vahepeal ei pastöriseeri või muul moel pärmi täielikult ei tapa/eemalda. Seega ongi oluline, et õlu käiks kääritusnõus lõpuni (hoia VIRDE temp käärimise ajal ca 20C ja lase pärast mulksumise lõppemist veel nädalake rahulikult settida), sest kui villida veel käärimata suhkrut sisaldavat virret ning sinna veel ka ise karboniseerumiseks panna, siis on selge, et pudelid lähevad ballistiliseks. Lisaks on oluline lasta tal rahulikult lõpuni käia, et pärm jõuaks korralikult settida ning õlu saaks maksimaalselt selge ja sademevaba.
flm
image
07.09.2014 18:16
0
0
Lihtsalt googeldasin ja kena kirjeldus, kuidas keegi veel samas komplektist joodava asja teeb: http://www.nationalhomebrewclub.com/forum/index.php?topic=3071.0
07.09.2014 18:49
0
1
No selge.
Tänud veelkord!
Lasen siis lõpuni paugutada ja alles siis pudelisse. Ehk olen tõesti seni liiga kärsitu olnud.
Kusjuures 4 kg suhkru juures maitses nigu hapu kali, aga tuttavat niitis hästi. Tarbimiseks sai mõned supilusikat suhkurt veel lisatud. Endal polnud nigu häda midagi.
Sel korral siis lasen pikalt käia. Järgmisena proobin veini, kui õlle on ära tiksunud.
07.09.2014 18:51
0
0
Tegelikult oligi plaanis vein tiksuma panna, aga kuna see protsess vähe pikem, siis tuli õllelaar ennem ära teha.
07.09.2014 19:55
0
0
www.maltoosa.ee Krahv Olaf õllekomplekti katsetasin ja sai väga hea + Lihtne teha- pole vaja omada õllekankrut.
08.09.2014 20:24
1
0
kas kellelgi on vaadis ölut siis oled oodatud laupäeval Kuressaarde koduõlle konkursile
09.09.2014 18:54
0
0
Ma ikka ei jäta ütlemata et ostke tavalist linnasekäkki, ümmargusel kujul nagu suur pitsa ja tume tume, saadaval Prismas, Konsumis...Hea ja odav, annab välja ja tumedust maitset saate juba ise sättida. Õlleleib nimeks ehk oli...
Klassika.
Milleks mingid komplektid ja muu säärane tänapäeva teema, kallis lõbu. Tollega ise pidevalt olen ikka teinud ja kogu suure laari hind alla 10 eur. Oma töö see ju puhas rõõm ja lõbu.

Vihje, viimased 3 suurt liitrist kannutäit lasin välja aasta möödudes teost. Krt, mõtlesin et suvel sahvris ikka vahepeal ju soe kah oli ja tõesti, vist mingi tilk sinna jäi...läksin, lasin välja, maitsesin ise ja jagasin. Krt, kus kiideti ja hommikul küsiti veel kas mitte veel mõni sõõm ei jäänud, irw.
Niiet kannatab ka laagerdada ja säilitada.
09.09.2014 19:00
0
0
...muidugi kraade juues ei tunne, aga peale kannutäit ikke kohina viskab sisse niiet pakuks mingi 7 ja peale kah, mõõtnud pole ja vist ei soetagi selliseid vidinaid.
Pudeleid kah ei soeta. Meeldib klassika, ikka lased suure kapa-kopsiku sisse ja aega jutu sekka oodata mil vaht langeb, enne sõõmu lased veel prõmaki sohinal langenud õllele vahumütsi sisse, ootad sekundi kui see pääle stabiliseerub ja hea maitsta.
Krt, lähen ja teengi seda kohe, suu kuivab...
09.08.2017 18:25
0
0
oleks hüva nõu vaja. Õlu tehtud maltoosakomplektiga ankrusse. Ankur on 30l  aga vedelikku sai sisse 20l nagu komplekti juhendis kirjas.Kääritusnõud ei kasutanud. Käis 7 päeva ja panin lukku. Kaks nädalat hiljem, survet ankrus ei ole. Ise arvan, et ankrus jäi liiga palju ruumi ja karboniseerimine ei toiminud.Kui laseks selle nüüd ankrust pudelisse-lisaks suhkrut ja paneks toatemperatuurile seisma? oleks midagi loota? Praegune märjuke teeb pea soojaks aga ei ole karboniseeritud.
09.08.2017 20:08
0
2
Kui ta sul ära käinud,, siis tulebki lisada sinna suhkurt, kuhu sa selle sisse paned. 1,5l pudelisse ma tavaliselt panen 1,5sl suhkurt, et vunk sisse tuleks.
09.08.2017 21:18
1
2
7päeva ja siis panid ankru kinni? See "karboniseerimine" toimus sul selle ajaga juba ära ja see vurts pani mööda laia maailma ajama.
09.08.2017 21:22
1
2
Uut suhkrut vaja jah, et vurtsu saada.
09.08.2017 21:23
0
6
Saku PORTER & Saku TUME on hääd!
Joon neid hetkel JANUGA!
09.08.2017 21:50
0
2
panen suhkrut ja lasen pudelisse. Uus juba käimas, tegin kääritusanumasse ja lükkan enasi pudelisse.Praegune lurr teeb ikka pea pehmeks korralikult, poleks seda osanud oodata.
09.08.2017 21:53
3
2
Siis said väärt joogiga hakkama.
25.04.2018 18:55
0
4
Väikseid lisasid-värskendusi ehk kordamine pidi olema tarkusega kuidagi seoses siia teemasse kui neid kusagil äkki enne ma pole lisanud mida kindlasti aga teinud juba olen...ehk, keetke kadakaokste peal v siis lisage kadakamarju peenestatult v mis iganes kujul. Omane Eestile ja eriti muidugi saartele kus kadakat ka enim.
Vunki tahate, lisage ka sookailu...äääärmiselt mõõõõõõõdukalt ja enne tehke kindlaks sookail kui säherdune üldse. Ja sõnad peale lugeda.
26.04.2018 20:50
0
2
Oli ka kunagi au tunda õllemeistrit Leopold Vakrõõmi kes õlut teha ei mõistnud(seda siis poja arvates), peale ühte kannu olid joojaga kõik tavaliselt aga seest tegi ta häid paate.
28.04.2018 18:44
1
1
Olen mitmest kohast kuulnud, et nüüd tehakse koduõlut ilma survenõuta. Pannakse mulksutaja peale nagu veinitegemisel. Ise pole näinud ega maitsnud ja järgi küsinud. Kas keegi veel on kuulnud, kõneleks pikemalt. Oleksin ka huvitatud.
28.04.2018 19:04
0
1
pruulimine.ee foorum, ära unusta kalastamist.
28.04.2018 19:14
0
1
ma nüüd olen juba teinud erinevaid marke ja ütleksin, et coopersi maltoolad on kõige paremaid tulemusi andnud
28.04.2018 19:15
0
1
´maltoosad
28.04.2018 22:07
0
2
Muntons on ka hea. Eriti nisuõlts.
28.04.2018 22:19
0
1
Muntons Irisch Stout, mu lemmik. Laagerdub vähemalt 1 kuu putlis.yes
29.04.2018 20:23
0
0
Kuidas 
te suitsu pudelisse panete?
1
2
3
4
Palun oota