Otsi

Marineeritud suitsulinask

JAN
image
17.07.2002 11:36
Mine Endla või mõnele muule linaskijärvele. Püüa mõni suur linask.
Suitsuta linask ära. Selleks lõika linask kõhupäält kuni seljani (nn raamatuna)lahti, sitt seest välja ja pää maha. Loputada korralikult kaevuveega. Seejärel pane soola, selleks raputa jämesoola linaski pääle ja pane ta tagasi kokku. soola paneka linaski alla ja pääle, lase seista ca 1.5-2 tundi, siis loputa ja lase taheneda. Pane kala töösooja! suitsuahju. Suits peab olema ühtlane ja ahi ei tohi olla liiga kuum. Suitsuta kuskil 3 tundi mõõdukas kuumas.
Vahepääl võib loomulikult õlut lasta ja kui oli palju linaskit et ahju ää ei mahtunud siis võib osasid ka sütel grillida on samuti hää, aga õlut kulub rohkem.
Esimene ahjutäis süüakse niikuinii poolenisti ära, seega pane kohe teine hakkama! Tavaliselt kulub suitsetamiseks ja lisatoiminguteks (õlu, grill, naised jne) 1 päev ära.
Sega marineerime teisel päeval, eeldusel et esimese päeva sööma-joomaga pole liiale mindud.
Marinaadiks on vaja. hea kaevubesi, vürtsi, terapipart, loorberit, suhkurt, äädikat, soola. Keeta asi valmis. Äädikas panna peale keetmist lõpus. Loorberiga olla ettevaatlik, et palju ei saaks, siis on marinaad mokas. MAITSE! keetmise ajal. Õige mekk antakse pääle keetmist suhkru-äädika taskaaluga. Seni kuni marinaad keeb tuleb allesjäänud suitsulinaskid luudest vabastada ja parajateks tükkideks lõigata ning puhastesse purkidesse panna, soovitan täita 2/3 purki kalaga, ülejäänu jaoks jätta marinaad, saab ka hääd kallerdist rohkemp.
Kui marinaad valmis, siis kurnata ja valada kaladele pääle. Marinaad peab ulatuma üle kalatükkide. Siis purgid kuuma vette ja pliidile (purkidele alla mõned puurestid või pulgad)kuumutada seni, kuni purkidest hakkab mulle tulema. Siis kaaned kõvaste pääle ja jahtuma. Järgmine päev võib juba võtta eeldusel et külmas ikka üks poolekilone haljas olemas on.
Hääd püüdmist ja tegemist!
14.06.2007 23:19
1
On keegi proovinud linaskit teha ka nii, et jätaks selle suitsutamisfaasi ära, st. panna purki ta nagu angerjat või koha tavaliselt tehakse? Mõte on proovida, kuid kui mõnel sellega halvad kogemused on, siis hea meelega oma vigadest ei õpiks...
14.06.2007 23:23
0
jummala timm on ilma suitsutamata. suitsutatutult polegi proovind. Endla linaskit ka mitte.
14.06.2007 23:23
0
on ta ikka sama hea kui angerjas?süüa kõlbab?
14.06.2007 23:27
0
LINASK praetud ja marineeritud



EEltöö: Minna ja püüda kinni paar pirakat linaskit.
Töö:
linask puhastada, st tatt jämme soolaga maha hõõruda, soolik välja ja pää maha. Lõigata pikki selgrootsu kala pooless, seejärel ristirootsu juppeks. Praadida pannil soomuse pool pruuniks, eelnevalt raputada manu soola ja sidrunipipart. Panna jahtuma.
Marinaadi keetmine:
1 liitri jauks om vaja: 1 porgand, 1 sibul, tilli, 4 tera vürtsi, 4 tera nelki 6 tera pipart, 2-3 loorbert, soola, suhkurt. Keeta kraam valmis, lisada lõpus äädikas. Maitse asi kui palju lisada.
Purkipanek:
kaku jahtund linaski sehest luud välla ja pane linask purki, vala kuum marinaad pääle ja pane purgid kuumaveepotti. Kuumuta kuni hakkab mullikesi aama välla. NB! purkidele miskid puupilpad alla!
Kui kuumutamisega ühelpool siis kaane kõvva pääle ja jahtuma. Hääd isu!

PS: krt oleks unustand. Marinaad tule iks ää kurnata enne kui pääle valate!
14.06.2007 23:27
0
parem on. ausalt. ei ole nii läila ja läikima südant ei aja.
14.06.2007 23:28
0
GRILLITUD LINASK



Suveõhtu meeldivaks veetmiseks tuleks kinni püüda üks linask ja ära grillida.
Retsept:linask-1kg-2kg ära puhastada ja maitsestada sidrunipipraga,soola maitse järgi kuid mitte liiga palju, pigistada peale sidrunit ja peale lõigata sibula kettad ning jätta paariks tunniks seisma. Linask pooleks lõigata ,et oleks parem grillida. Enne grillimist panna fooliumi sisse ja kala majoneesiga üle valada, seejärel foolium natuke koomale pealt ja 20minuti pärast on kõigile maitsev roog valmis mida õlle või siidriga nautida. Head valmistamist ja kalaõnne.
14.06.2007 23:34
0
Olen linaskit proovinud nii suitsutatult kui grillitult nagu lucczepp kirjutab. Väga hea on!!! Aga nüüd tekkis tahtmine purki pista ilma mingi eelneva praadimiseta ja suitsutamiseta... Igal juhul sain siit julgust! Kui nüüd mõni päev linaskiga kah õnnistab siis proovin asja ära!!
14.06.2007 23:39
0
kõik muu proovitud, va purki.katsetan!
15.06.2007 19:06
0
Karpkala marineerimine

Soomustest ja siskonnast puhastaud kalad soolata, lasta seista pool päeva.Valmistada marinaad. 3 kg kala kohta võtta marinaadiks 6 klaasi vett. 1 liitri marinaadi kohta arvestada
1 spl soola, 1 spl suhkrut, 10 vürtsi tera, 10 pipra tera, 2 loorberi lehte, 3-4 spl äädikat. Kalad jagada kahte ossa. Esimest osa keeta marinaadis 15 min, siis lisada 2\3 äädikast ja keeta veel 15 min. Tõsta kalad välja, uued sisse, lisad ülejäänud ja keeta samuti kui eelmised.
Vedelik kurnata, lisada 1 liitri vee kohta 2 tl zelatiini. Kalad peenendada väiksemateks tükkideks ja puhastada luudest. Kala tükid panna purkidesse, valada vedelik peale, kuumutada purke veel ja sulgeda õhukindlalt. Panna seisma jahedasse. Saadakse marineeritud karpkala tarretises, mis ei jää maitselt alla angerjale.
Selline jutt siis karbist. Kes julgeb sama teha linaskiga, andku teada kuidas välja tuli. Ise pole proovinud teha.
28.11.2007 22:47
1
Linaskile jäta soomus peale. Parim amps! Marinaadi sisse lisa ka sibul ja porgand. Ära kisu kalal pead otsast- tekita suurem suitsuahi.Marinaadi keetes pane vürtsid ja loorber marli kotti ja saada enne purgitamist mineva teed. Jäta luud sisse- tulevad tükid konkreedsemad ja sööjal tegevust. Kui külmik on lahja- lisa zelatiini. Ei lähe nii kergelt vedelaks ja säilib kindlamini.
28.11.2007 22:51
0
lucczepale- kas see 3-4 spl äädikat liiga karm pole? Aga muidu põnev-proovin!
29.11.2007 09:30
0
Teemaalgatajale niipalju, et lahtilõigatud kala ei pesta-loputata iialgi veega vaid puhastatakse puhta lapiga või paberrätiga. Vesi uhab rakumahlad minema ja sellega koos ka maitse. See on kaunis vana kokandustarkus. Samuti ei pesta veega lõigatud kukeseeni vaid puhastatakse pintsli või linnusulega.
29.11.2007 09:39
0
ei ole 3spl 1L vedeliku kohta palju. ca 1kuu+ tagasi tegin silmusi. 1,5L peale 4spl 30% äädikat. Tiba oleks kannatand isegi enam panna.
29.11.2007 09:41
0
Ma enne praadimist või autamist ajalehega kuivatan kala ära.
29.11.2007 17:06
0
Oh jah. See üks nämma retsept vist on, peab välja printima ja suve ootama et linaskit saaks.)
29.11.2007 20:06
0
marineeritud suitsulinask ja suitsusilm ja suitsuangerjas- KÖIK sitax head on!
29.11.2007 20:18
0
kusjuures suitsusilmul veel sitasoolikaski sees on -nii mõnusalt krõmpsub hamba all.

huvitav, millal õpitakse ükskord silmu enne töötlemist puhastama?
või ei leitagi selleks vajadust?
29.11.2007 20:37
0
no aga mis asi see krõmpsub seal soolikas siis?
29.11.2007 21:39
0
Johan 1 Kui mulle silmu sitasoolikat näitad saad konjaki!
29.11.2007 21:48
0
rodostoomus: tee vastupidi - Marineeritud ja suitsutatud Haug.


1.Tuleb püüda mõned haugid (ostetud ning alamõõdulised kalad ei kõlba).
2.Haugid rookida (pea maha, soolik välja ning pooleks fileerida).
3.Fileeritud haugid asetada anumasse, kalale lisada: soola,
pipart, tilli, kalamaitseainet, sibuala rõngaid, maitse järgi äädikat.
4.Kalad tuleks jätta marinaadi mõneks ajaks (õhtul paned marinaadi, hommikul suitsu).
5.Paned suitsuahjule tule alla (kütad ainult lepapuuga) ning asetad kalad ahju suitsuma.
6.1h möödudes kui, ahju on normaalselt köetud ja suits on vägev olnud, peaks kala serveerimis valmis olema.
7.Serveerida Grill salatiga või tomati-kurgi koore salatiga ning külma viinaga ja õllega.
29.11.2007 21:50
0
sirpe- hauka silmu, küll siis tunned!
29.11.2007 22:21
0
Marinaadist- äädikaga siinkirjutajad tagasi ei hoia. Ise senini saanud hakkama 2 sl-ga 1kg kala kohta. Angerja/silmu/haugi/koha puhul. Kahele esimesele on paras, viimastele panen tulevikus nati vähem.
Silmudest- maitse asi, kuidas teha.
Sindi moodi: röstida täpid peale, panniga ahju 3-4 tundi ülikerge marinaadiga. Tulemus ilma krõmpsuta, kohutavalt maitsev.
Ise teen keskmise rösti, nii et kohe söömiseks nati vähe, kalad juppideks, purki, marinaad, 10 min kuumutamist, kaaned, ka maitsev.
Samas igal aastal on tulemus natuke erinav, tuul muutub jne.
16.02.2008 18:11
0
Baranka jutt vaid punasele kalale kõlbab. Valget kala võib/tuleb alati loputada.

Marineerimiseks kõlbab väga hästi nii praetud, suitsutatud kui hautatud kala. Võib ka toorelt marineerida. Igasugune absolutism on kokkamise surm Kellele ema kellele tyytar. Maitse üle ei kobiseta. Igatahes on antud viisil tehtud ka lutsu...kõik on saanud super.
16.02.2008 18:24
1
oli SEDA teemat nüüd vaja avada? mul säändsed NEELUD hakkasid käima -et grilli vöi wahelduSEX uma pini ää!!?
18.02.2008 23:36
0
Endlasse ilma loata ei saa aga linaskid on seal tõesti suured. Elan ise Endlast nii umbes 20 km kaugusel. Suvel sai öösel jalgrattaga ikka käidud mõned korrad ja sain kõvasti linaskit, püüdsin maisiga. Kuna maastikurattal olid miskid trossid katki, oli jalgrattaks vana hea "krossi" Desna, mis veab igaltpoolt läbi.
19.02.2008 00:23
0
a MILLE POOLEST marineeritud silm halvem on?
19.02.2008 00:39
0
kas rõngust elad kaugel muda
19.02.2008 00:46
0
jax2max-SUHTELISELT kaugel ,Söör! Kagus e. Võro liinan!
19.02.2008 00:48
0
55 km.
30.06.2013 13:45
0
lucczepp 14. juuni 2007 23:27:06

LINASK praetud ja marineeritud



EEltöö: Minna ja püüda kinni paar pirakat linaskit.
Töö:
linask puhastada, st tatt jämme soolaga maha hõõruda, soolik välja ja pää maha. Lõigata pikki selgrootsu kala pooless, seejärel ristirootsu juppeks. Praadida pannil soomuse pool pruuniks, eelnevalt raputada manu soola ja sidrunipipart. Panna jahtuma.
Marinaadi keetmine:
1 liitri jauks om vaja: 1 porgand, 1 sibul, tilli, 4 tera vürtsi, 4 tera nelki 6 tera pipart, 2-3 loorbert, soola, suhkurt. Keeta kraam valmis, lisada lõpus äädikas. Maitse asi kui palju lisada.
Purkipanek:
kaku jahtund linaski sehest luud välla ja pane linask purki, vala kuum marinaad pääle ja pane purgid kuumaveepotti. Kuumuta kuni hakkab mullikesi aama välla. NB! purkidele miskid puupilpad alla!
Kui kuumutamisega ühelpool siis kaane kõvva pääle ja jahtuma. Hääd isu!

PS: krt oleks unustand. Marinaad tule iks ää kurnata enne kui pääle valate!


Sain täna hommik 5 linaskit,üritan selle retsepti järgi teha.
Kas keegi oskab umbkaudu öelda palju seda soola ja suhkurt ning äädikat lisada tuleb? Kaua seda marinaadi keeta tuleb? Teen 2 liitrit.
30.06.2013 15:57
0
Mul sama siin. Tuldud järvelt ja praeguseks 9 linaskit ootavad sooja "Sauna"(suitsuahju minekut) Kuna pole varem linaskit suitsutanud, siis sai natuke uuritud tausta. Saaremaa mehe soovitusel tegin kõigepealt kerge margantsovka lahuse ja panin kalad sinna natukeseks likku. (pidi kõik kõrvalmaitsed ja mudamaitse kõrvaldama) Pärast paariks tunniks soola ja siis suitsu. Prooviks samuti purki panna ja marinaad peale. Pole ainult kindel, kas enne purki panekut mõistlikum luud välja võtta, või Sirpe soovituse kohaselt luud sisse jätta. Igaljuhul õhtul ahi kütte ja katsetama.
30.06.2013 16:04
1
Johan- silmul taandub kudemise eel soolestik täielikult. Krõmpsuv asi seal on selgroog mis koosneb kõhrest. Ja silm käib kudemas 2 korda aastas. Nii et täiesti söödav kala. Kuid pean tunnistama et sügisene kudesilm on oma maitselt kuidagi hapu ja kibe lausa. Kevadine aga mitte....kuid see on minu arvamus kõigest. Eks Sirpe oskab ehk paremini kirjeldada kuna tal antud kalaga aastaid kogemusi juba.
02.07.2013 15:39
0
kudeajal püütud linask -väga sita maitsega-pane purki v. orki.
04.07.2013 09:07
1
Põhiteemast küll natsa mööda aga ......loen ja imestan Traalmeistri kirjutatut. Silmu saab kudemas näha ikka kord aastas ja reeglina juhtub see asi maikuus. Sügisel alustavad osad silmud kuderännet, et siis õigel ajal kudeplatsil kohal olla. A see ei tähenda kohe mitte kaks korda kudemist....
PS. Kevadel püütud silmude maitseomadused ei hiilga, kogu vägi on läinud suguproduktide moodustamisele. Rääkimata siinkohal kevaditi kehtivast keeluajast.
23.10.2013 16:42
1
Minu variant marinaadist: 1 kg kala kohta arvestan 0,5 l vett, 7 tera musta pipart, 7 tera vürtsi, 2-3 lehte loorberit, 1 spl soola 2 tl suhkrut, 1,5 spl äädikat. Marinaad keema, keedan nii 5 min, lisan äädika ja kalatükid, keedan kuni kala pehme, siis kala purki, marinaad peale (loorberi võtan välja, muud purud võivad sisse jääda). Kaan peale ja külmkappi hoiule, säilib hästi, kallerdab väga hästi.
PS: ei maksa karta, et vett vähe, jätkub parajasti.
PPS: sobib nii toore kui eelsuitsutatud linaski puhul.
09.08.2014 18:43
0
mis on mõõdukas temp linaski suitsetamiseks u ?
09.08.2014 18:59
0
Tänan tänan peremees
JAN
image
13.08.2014 09:57
0
Kuumsuitsutamisel tuleb hoida tempoeratuuri üle 63 kraadi ja alla 100 kraadi. Alla 62 on oht, et kala läheb hapuks. Üle 100 saab liiga kuiv kala.
Palun oota