Otsi

Rumba 04.12.2013

Tänane võtt oli suhteliselt kesine. Püüdma hakkasin umbes kell 4 ja 19.30 oli kaldal käinud ainult 5 "pliiatsit". Kõik 5 ööka peale. Pilved kadusid taevast ja tähed hakkasid sealt vastu särama.

Siis käis aga ühest ridvast mõnus pauk läbi ja õhtu jooksul tõmmati esimest korda ka kelluke käima. Kaldale tuli 740g libedik ja hammustas ta räime. Kala oli kinni mokaotsast ning vabastamine käis kiirelt ja lihtsalt. Uus räimefilee otsa ning rakendus vette tagasi.

Jõudsin vaevalt maha istuda ja suitsu läitmine oli alles pooleli, kui sama ridva kelluke tõmmati uuesti kena pauguga käima. Algul arvasin, et tina nihkus põhjas ja asi selles... aga kohe hakkas ridva ots mõnusat mängu tegema ja kaldale maandus 580g kalake. Taas räim hammaste vahel.

Pärast sain öökaga veel 3 "pliiatsit" ning see oli ka kõik.
Kokkuvõttes selle aasta kõige halvem saak, aga võib enam vähem rahule jääda. Esimest korda selle sügise jooksul polnud ka ühtegi teist kalameest lutsu jahtimas näha.

Muidu lutsusüldist väga lugu pean, aga sel sügisel pole süldiga viitsinud mässata ja kõik kalad on koos nahaga angerja marinaadis purki läinud. Väga mõnus suutäis. Lima tuleb ainult enne lõhki lõikamist jämeda soolaga maha lihvida. Lõpustest puhastatud pead lähevad samuti koos kaladega potti, siis pole želatiini ka tarvis ja kallerdab hiljem kenasti ära. Päid muidugi hiljem purki ei pane! Kui marinaadi osas keegi nõu tahab, siis panen täpsed kogused siia pärast kirja.

Krdi pikk jutt sai :)
04.12.2013
05.12.2013 07:54
0
0
marinaadi kogused on küll teretulnud.
05.12.2013 08:41
0
0
sul on ilusad punased silmad ja lutsud ka vägevad.
05.12.2013 10:01
0
0
Pikk jutt on pool pilti. 5+
05.12.2013 10:11
0
0
kenad libedikud!
5++
05.12.2013 11:29
0
0
Sorav jutt ja ilus kala = ikka parim pala.
05.12.2013 12:24
0
0
Marinaad:

0.5l vett

1.5-2 supilusikat soola

5-7 tera pipart

5-7 tera vürtsi

0.5-1 supilusikat suhkurt

1-2 supilusikat 30% äädikat

Lõikan kalad tükkideks ja asetan potti keevasse marinaadi. Keevad seal umbes 15min. Seejärel panen kalatükid keeratava kaanega purki. Purk läheb kala täis väga tihedalt! Siis kallan selle sama marinaadi keevalt läbi tiheda sõela peale ning kaas kinni. Valmis!

Nagu pildi all kirjelduses mainitud, siis keema lähevad ka lutsu pead, aga hiljem neid purki ei pane. Purki ei lähe ka sabaotsad.

05.12.2013 15:20
0
0
Üks sigalihtne marinaad on selline: liitri vee kohta:

1 tl soola

2 tl suhkrut

3 tl äädikat (umbes - sõltuvalt sellest mida marineerid, võib pisut

rohkem või vähem panna)

Värviks juurde porgandid, maitseks sibulat; võib ka küüslauku. Maitseainetest mõni loorberileht, 4..5..6 musta pipra tera, natuke (paar tera) vürtspipart. Vahel olen lisanud ka sinepiseemneid. Silmud-seened ja muud marineeritavad kõik sel moel teinud ja on hea.
05.12.2013 18:05
0
0
уважаемые форумчане, может есть у кого настроение выехать на последок по RANNAPUNKERJA ?

D
05.12.2013 19:15
0
0
15 minti keeta siis kala päris pudruks ei lähe?
05.12.2013 19:24
0
0
No pliidil "punn" päris põhjas pole


05.12.2013 21:01
0
0
Ilus jutt ja kaunid sissid, lugupidamine siitpoolt ja ehe viiekas takkajärgi
05.12.2013 21:57
0
0
palju sa lutsu sinna 0,5 liitri vee sisse paned?
05.12.2013 22:04
0
0
ja kui suured tükid lõikad?
06.12.2013 08:43
0
0
0.5l on lihtsalt näide soola koguste jne kohta. Marinaadi teen nii palju, et potis kala ära kataks. Tükid vastavalt purgi suurusele, aga võimalikult suured.
06.12.2013 18:54
0
0
5Ekas

08.12.2013 16:57
0
0
Ma eelmine aasta katsetasin soolaga jebimise asemel traatnuustikut ja toimis ideaalselt. kraabib naha perfektselt puhtaks ja kogub lima endasse. Aegajalt pesed kraaniall puhtaks ja tuld edasi

See siis

http://www.estko.ee/image/cache/data/004270-500x500.jpg
08.12.2013 19:14
0
0
Hetkeks keeva vette kasta, siis pidavat ka saama hästi. Ise pole proovinud. Nuustiku katsetan kindlasti ära!
09.12.2013 22:01
0
0
mina tõmban noaga kraapides üle kala selja selle lima maha.
Palun oota