Otsi

Ahjus küpsetatud kuld-merikogred avokaadotäidisega

RETSEPT
2 tk 
Kuld-merikoger
1 tk 
Laim
 
Sool
 
Must pipar
1 tk 
Avokaado
2 - 3 küünt 
Küüslauk
1 punt 
Koriander
2 - 3 spl 
Oliiviõli
AVOKAADOTÄIDIS
2 tk 
Kuld-merikoger
1 tk 
Laim
 
Sool
 
Must pipar
1 tk 
Avokaado
2 - 3 küünt 
Küüslauk
1 punt 
Koriander
2 - 3 spl 
Oliiviõli
2 tk 
Avokaado (hästi küps)
1 tk 
Laim
4 tk 
Tomat või
12 tk 
Kirsstomat
1 tk 
Punane sibul
 
Sool
 
Must pipar
 
Koriander
 
Oliiviõli
Allikas: Oma Maitse
Autor: Kaie Mei
Valmistusaeg: 40-60 min
Kogus: 4 portsjonit
Pidulik kalaroog.
1. Eemalda kalalt lõpused ja pese vajadusel nii seest kui ka väljast vähese külma veega. Tee naha pinnale terava noaga sisselõiked, piserda igalt poolt üle laimimahlaga ning maitsesta soola-pipraga. Soovi korral võid terava noaga kõhuõõnsuse mööda selgroogu suuremaks lõigata.
2. Sega tükeldatud avokaado peenestatud küüslaugu ja koriandriga ning täida sellega kala kõhuõõs. Aseta kala ahjuplaadile, piserda üle oliiviõliga ning küpseta 200-kraadises ahjus 15–20 minutit. Täpsem aeg sõltub kala tüsedusest, orientiiriks võiks olla 2,5 cm paksune kala – 10 minutit küpsemisaega. Püüa kala mitte üleküpsetada, tulemus peab olema õrn. Kui kahtled, kontrolli küpsust terava noaga, läbiküpsenud kala tuleb luude küljest kergelt lahti. Üleküpsenud kala maitse muutub tuimaks.
3. Kala küpsemise ajal valmista täidiseks salsa ehk väikesteks kuubikuteks lõigatud salat. Loomulikult võid teha salati ka suuremalt tükeldatud koostisosadest, ühtviisi head on mõlemad. Salsa kasuks räägib see, et ained moodustavad tänu väikesele tükeldusele ühtlasema tekstuuri ja maitse.
4. Tee avokaadole selle südamiku ümber sisselõige ja vääna vili poolitades lahti. Koori nüüd avokaadopoolik ja lõika viiludeks, need omakorda kuubikuteks. Piserda kohe peale laimimahla, sest hape väldib avokaado õrnrohelise värvuse tumenemist. Lisa tükeldatud tomat ja väikesed sibulakuubikud ning maitsesta segu soola, musta pipra ja hakitud koriandriga. Vala juurde nii palju oliiviõli, et see toiduained seoks ning maitseid parajalt mahendaks.
5. Serveeri sööja kohta pool kala koos salsa ja kuuma avokaadoga, mida kala kõhuõõnes küpseda lasid. Piserda roog soovi korral veel üle hea oliiviõli ja värskete ürtidega.
Palun oota