Otsi

Rannakarbid sibula-veinikastmes

RETSEPT
2 kg 
Rannakarbid
1 tk 
Sibul (suur)
2 küünt 
Küüslauk
paar niidikest 
Safran
2 - 3 spl 
Riivsai
0.5 pdl 
Valge vein
 
Aedtill või
 
Petersell
 
Oliiviõli
Allikas: Oma Maitse, september 2012
Autor: Toomas Kahur
Valmistusaeg: 20-40 min
Kogus: 6 portsjonit
Rannakarbid on soojemate meredega maades odavad ja populaarsed. Alljärgnev on Baskimaalt pärit roa Eesti variant – kalamehe rannakarbid.
Valmista rannakarbid ette: eemalda kääridega poolmete vahelt välja rippuvad rohelised “habemed” ja kaabi noaga maha karbile kinnitunud lubikojad, muidu jääb kaste liivane. Ühtlasi kontrolli, et kõik karbid oleksid elusad – riknenud karbid on lahti ega sulgu puudutamisel. Vala suurde potti nii palju vett, et see kataks napilt põhja. Pane karbid potti, tõsta ägedale tulele ja auruta kaane all aeg-ajalt segades. Aurutamine ei tohiks kesta liiga kaua: 3–4 minutit, et karbid avaneksid. Tõsta pada tulelt ja kurna vedelik teise nõusse. Mina viskan ära tühjad karbipooled ja jätan alles ainult need, milles mollusk sees.
Pane pannile veidi oliiviõli ja kuumuta selles hakitud sibulat, pressi sisse küüslauk. Lisa näpuotsatäis safranit ja riivsai. Sega pidevalt, et segu ei kõrbeks, ja vala peale umbes tassitäis valget veini. Hauta natuke. Lisa segusse karpidest tulnud vedelikku. Kui sibulad on pehmed, lisa kastmesse peotäis hakitud tilli ja lase hetk haududa. Vala kaste rannakarpidele ning lase kaane all 5 minutit hauda. Valge vein ja pikk sai kõrvale.
Palun oota