Räägiks natuke asjalikku juttu ka.
Peibutussöödast on raske niimoodi rääkida, et osta seda või toda, mis toimib või ei toimi. Peibutussööt on teadus ja selle nüantse siin lahkama hakata on mõtetu. Kes asjast huvitub, loeb vladi õngitsemist, kalastaja numbreid, kus sellest juttu on olnud, küsib kaupmehe(juhul, kui see on õngitseja) nõu jne.
Ma juhiksin tähelepanu variantidele, mida küsida poest, millele pöörata tähelepanu.
Kes ei huvitu peibutussöödaga mängimisest aga tahaks aeg ajalt kasutada, võiks osta valmis söödasegu. Uurima peaks siiski, et kas tegemist on seisu või voolava vee jaoks ettenähtuga. Kas see söödasegu on sobilik sellele veekogule, sellele veetemperatuurile, sellele kalaliigile. Küsige. Küsige palju. Tüüdake.
Söödasegu seotus on tihti olulisem, kui tema lõhnaomadused. Pole kasu heast lõhnast, kui näiteks sööt allavoolu kohe minema ujub. Seega küsige poest, kas see, mida ostmas olete, on teie veekogule hea. Õige kaupmees pole teie vaenlane, kes tahab teile korra mingit jama maha müüa vaid loodab, et jääte tema püsikundeks ja seega katsub teile niipalju kui võimalik nõu anda, et te ikka kala ka saaks.
Kes taotleb paremat tulemust ja huvitub peibutussöödaga mängimisest võiks kasutada teist varianti, ehk osta söödapõhi ja vastavalt vajadusele lisada sinna nii lõhnaineid kui ka sööta siduvaid või lagundavaid aineid või tõuku või midaiganes. Eelis sellel variandil on see, et saate ostetud põhjast teha peibutist erinevatele kaladele ja erinevatele veekogudele ja erinevaks aastaajaks. Samuti saab püügi käigus sööta korrigeerida.
Ostes eraldi lõhnaineid võiks uurida, kas tegemist on konsentraadiga ja kuidas seda peaks laias laastus lisama, kas kuivsöödale või vesilahusele. Soliidsetel firmasöötadel on pakendil ka valem, palju seda lisada umbes, sellest saab lähtuda. Mondiali ja sensase söötadega koos pakutakse ka voldikut, kus tutvustatakse firma tooteid ja pakutakse ka erinevaid retsepte, see aitab lõhna ja söödamaailmas paremini orjenteeruda.
Keegi ei keela ka kasutamast odavamaid söötasi, mis saabuvad meile poolast ja leedust(või lätist, mingi igasõnalõpusess keel ta on), nende miinuseks on see, et tõlge sellest mittearusaadavast keelest on, et kalasööt, lisada vett. Niipalju kui mina olen neid lõhnaineid poes nuusutanud, on odava hinna vastukaaluks väga nõrk lõhn, ehk sellest odavast totsikust ei jätku palju. Põhjuseks võib olla ka vilets pakend.
Kes ostab mingit sööta ja hakkab seda oma talupojatarkusest lahjendama, et ikka rohkem saaks, peaks piiri pidama, supile ei saa lõputult vett lisada, ei kõlba enam süüa.
Lõpetuseks niipalju, et peibutussööt pole mingi imerohi, mis igal juhul garanteerib teile soovitud tulemuse. Seda peab õieti kasutama – siduma, segama, niisutama, sõeluma, vormima, heitma jnejne, seega enda natuke kurssi viimine on vajalik, lugege natuke kirjandust . Kui teete kõik laias laastus mittevägavalesti ja kala on kasvõi natuke koostöövalmis, on peibutusöödaga või ilma püüdmine nagu öö ja päev.