Otsi

Ahvena rookimine

1
2
04.01.2010 10:04
0
Ok, proovin taas uuesti. Midagi olen ikka varemgi katsetanud, aga.. Isegi nuga peaks mul jummala bro olema mul selleks. Seesama, mis oli Rapala tilluke, nüüd Martini nime all. Niiet riistvaras asi pole vist.
04.01.2010 10:44
0
Ennem soomustamist on soojalt soovitav seljauimed kääridega maha lõigata. Muidu võivad need ogad väga kerjesti käe sisse või küüne alla sattuda
04.01.2010 11:07
1
Saarem, mu meelest vene videos öeldi, et kõik maitseained jahu sisse segatud.
04.01.2010 11:07
0
ma ise sest rapala/martiini tillust miskit ei arva, liiga väike mu meelest, käsi jube lähedal kalale, sa ei näe, mis teed. Noa pikkus kala filerimisel on oluline. Tähelepanu peaks pöörama sellele, et kus kala lõikelaual on. Kui kala on kenasti lõikelaua ääre peal, siis vajatakse lühemat nuga, käsi lõikelaua ääre kõrval saab vabalt liikuda. Kui nuga pikem, siis võib kala olla lõikelaua keskel, käsi pääseb ka siis manööverdama, vähem kala tõstmist ja sätitamist, peale poolte eraldamist kerest pole vaja kala vaja nihutada, lõikad roided seal, kus pool on. Väike tarkusetera peitub ka selles, et kui poolitada, siis kumb pool ennem ja kuhu maha keerad selle, et pärast poleks vaja keerutada, et roiete eemaldamisekx kalapool õiget pidi oleks.
Nugade pikkus, laius, tera painduvus ja jäikus ja tootja ja muu selline, see eelistustest sõltub ja on nii individuaalne, et miskit nõu anda teisele inimesele väga raske, ainuke asi, et kiita, mulle meeldib see või too, teisele ei pruugi meeldida.
Ise arvan, et enamus neid, kes fileerimisega sina peale ei taha hästi saada, nende viga on liiga pehme noa kasutamine, sellest paindest loodetakse miskit kasu saada.
Teine kõige levinum viga fileerimise juures on saagimine. Ära sae, tõmba või lükka nuga, kui nuga jääb nagu kinni, siis muuda noa nurka nii, et tera ettepoole või käepide ettepoole, kohe asi paraneb.
Kui kala on noaga võrreldes lai ja plaan naha pealt filee maha lõigata, siis ära vaevle, poolita kala nahk allpool pikkupidi ja siis lõika kummagil pikal ja kitsal tükil naha pealt filee maha.Tulemuseks on parajad praetükid, kui see pikk ja kitsas tükeldada. Kui tegemist on haugiga ja sa pole ette võtnud Y eemaldamist, siis hea trikk on naha pealt maha lõigata nii, et sisened fileesse poolviltu luude vahelt, mitte ei lõika pooleks neid, keerad naha juures noa paralleelseks nahaga ja eemaldad sobiva praetüki, siis järgmise samamoodi jne, tulemuseks see, et kui praetükki pärast murrad, saad oma y-kid kõik tervelt välja nokkida, pole vaja neid suust otsida. Seda jupikaupa naha pealt maha lõikamist võid ka mujal kasutada, kui omale meeldib. Kui pika filee naha pealt maha lõikad, siis praetükkideks tükelda ikka poolviltu, kontide vahelt. See Y on aint haugiteema.
Mu meelest jäigemapoolse noaga lihtsam lõigata kala poolikuid ja saab jäiga nii paindesse ka, et ribid ära kougata. Pikema noaga on seda lihtsam teha, tera tipp jääb vastu lauda paralleelseks ja libisema selle peal, painde tekitad sinna, kuhu vaja.
04.01.2010 11:15
0
Kui nüd veel Sepalt video ka laekuks selle ribitustamise kohta, oleks ehk asi selge. ;-) Ma siiani arvasin, et see tillu noa painduvus on just väga hea ja teistega ei maksa üritadagi. On olema ska pikem ja jäigem riist, proovin sellega. Eks vist sedasi, et keegi näitab ja kohe ise järgi proovid, kalakuhi kõrval, oleks parim variant see selgeks saada.
04.01.2010 11:27
0
See risto kosoneni kalankäsitelu video väga hea, pane lapakas fileerimise kõrvale ja võrdle, et kuda äss teeb ja katsu samamoodi järgi teha. A mitte niisama, et näh, säuhh tõmbab, vaid pausikest vajuta, vaata täpsemalt käe asendit ja nurka ja muud sihkest. Ma mõnel tuttaval kalapedel olen käest ka kinni hoidnud ja veits ette näidand, on abi saadud. Tegelikult loksub ka ilma käehoidmisetta asi paika, kui hakkad võrdlema ja mõtlema, et miks ei õnnestu nii hästi, läheb paremaks, kui sihkesi mõttepause teed. Ma pakuks, et enamus kinni töövõtetest ja enesekindlusest , natuke noast ja kogemustest.
04.01.2010 11:41
0
Seda Piibu lisatud linki ma enne ei märganud. Sain targemaks küll ja läheb tõesti läpakas käiku.
04.01.2010 13:35
0
Jaa, mees teeb kena tööd. Kohe suur tahtmine tuleb järgi aimata. Haugid küll just eile said ära tehtud, aa eks neid ikka tuleb vast jälle.
04.01.2010 13:55
1
piibu-aitähh! Olen oma noore elu jooksul fileerinud vähemalt 1000 haugi!
04.01.2010 14:05
0
"Noore elu", Muda on parandamatu optimist. Aga pean kurbusega nentima, et täna öösel kukkus jälle üks aastake mu turjale.
04.01.2010 14:07
2
Õnne!
04.01.2010 14:08
0
1) kaastunne paipoisile
2) Muda, no ma ei usu! Ma Arvan, et sa ei ole mitte ainsatki haugi FILEERINUD vaid hoopis rookinud.
04.01.2010 14:15
0
ma eelnevat ei lugenud.....kuid nuga ma ei kasuta on väga head kalakäärid
04.01.2010 14:37
0
Ärge denahastage ahvenat, nahk see köikse paremp ongi.
04.01.2010 14:48
0
Naha maharebimine tundub väheke maitselgedusena küll. Fileerimisel vähemalt pea kogu rasvakiht lihale jääb. Samas, seda nülgimist ma pole proovinud ja selliselt tehtud ahunni pole maitsenud. Kogu somusega praetult on küll kena maitse, aga nati ikka vilets süüa.
04.01.2010 14:48
1
Suuremad ahunad puhastab naine terasharjaga,keskmised fileerin ise ja Loosalu ahvenad praetakse koos soomustega,100-300g lähevad suitsu.Koos soomusega kõlbab ainult rabajärvest püütud kala.
04.01.2010 14:58
0
Fileerimine on imelihtne - masin maksab ca 300.000 .
04.01.2010 17:20
1
Minu teada Härjanurme Arnel on see masin,karpide fileerimiseks.
04.01.2010 18:25
0
NB! Jutt käib ainult ahvena soomuse efektiivsest eemaldamisest!!!15,02,2005 ahvena rookimine(teema nimi)

kas keegi on survepesuriga vähemalt proovinud?
04.01.2010 19:35
0
Tere jälle! HEAD UUT AASTAT! Kuulsin Räpina meeste käest midagi survepesuri kophta. Ahvenad alates 300g. pidi väga eduliselt puhtaks saama . rohkem suve teema, sest veel on vaja kommikuid põlle ja trappi äravooluga. astud ühe jalaga saba peale teisega toetad
04.01.2010 19:46
1
aga kuidas Leeklambiga oleks. Soomus tuleb ära ja kala ka kohe valmis
04.01.2010 19:54
1
Kuna enam ei leidnud äparduste teemat, panen ühe loo siia. Keegi mainis eespool pesumasinat?! Ühel mu sõbral oli kevadisel särjepüügil töölt otse tulles kaasas suur spordikott tööriietega ja kala asjadega. mingil hetkel oli seal kaks sarnast kilekotti, nii rändaski üks särg koos tööriietega masinasse. Suvatses ennast alles siis aknal näidata, kui masin oli juba mingi 15 min. käinud
04.01.2010 20:03
0
tegijail ikke juhtub
04.01.2010 21:16
1
Täiuslikuma tulemuse saamisex olen kõik ahvenad veel pesemise ajal noatera otsaga üle kratsinud. Niiöelda lõppviimistlus. OK!
05.01.2010 00:47
1
segumasinaga:
ämbri täis ahvenaid sisse, labida täis kruusa järele ja pooleks tunniks vurama.
05.01.2010 07:44
1
ja siis tuleb sealt segumasinast kotletimaterjal, mis tuleb sõelapeal kruusast eraldada
05.01.2010 08:26
1
Lõpuks ometi kiskus teema tõsiselt juraks!
05.01.2010 10:22
0
alternatiive tuleb otsida
24.02.2019 19:07
1
Mis selle vidina hind on?
24.02.2019 19:34
1
36eur koos aku ja laadijaga.Sama video kirjelduses on aliexpressi link.
24.02.2019 19:51
1
Arduu: ole hea pane see link siia kus seda müüakse aitähh.
24.02.2019 20:17
2
Äge vidin, aga jube video. Rohkem muda sisse ei tahtnud kala puhastama minna?
24.02.2019 21:27
0
Seal siis 3 valikut Kas lihtsalt aku,masin koos aku ja laadijaga või juhtmega variant.
25.02.2019 19:43
0
Arduuu: suured tänud sulle, eks lähen piilun seda asjapulka natukene
25.02.2019 22:54
1
Esimene ahven oleks võinud pisut surnum olla. Kasutamine siiski ainult õues. Varjestab näkkulenduvad soomused, aga ümbrus läheb rokaseks.
1
2
Palun oota