ma ise sest rapala/martiini tillust miskit ei arva, liiga väike mu meelest, käsi jube lähedal kalale, sa ei näe, mis teed. Noa pikkus kala filerimisel on oluline. Tähelepanu peaks pöörama sellele, et kus kala lõikelaual on. Kui kala on kenasti lõikelaua ääre peal, siis vajatakse lühemat nuga, käsi lõikelaua ääre kõrval saab vabalt liikuda. Kui nuga pikem, siis võib kala olla lõikelaua keskel, käsi pääseb ka siis manööverdama, vähem kala tõstmist ja sätitamist, peale poolte eraldamist kerest pole vaja kala vaja nihutada, lõikad roided seal, kus pool on. Väike tarkusetera peitub ka selles, et kui poolitada, siis kumb pool ennem ja kuhu maha keerad selle, et pärast poleks vaja keerutada, et roiete eemaldamisekx kalapool õiget pidi oleks.
Nugade pikkus, laius, tera painduvus ja jäikus ja tootja ja muu selline, see eelistustest sõltub ja on nii individuaalne, et miskit nõu anda teisele inimesele väga raske, ainuke asi, et kiita, mulle meeldib see või too, teisele ei pruugi meeldida.
Ise arvan, et enamus neid, kes fileerimisega sina peale ei taha hästi saada, nende viga on liiga pehme noa kasutamine, sellest paindest loodetakse miskit kasu saada.
Teine kõige levinum viga fileerimise juures on saagimine. Ära sae, tõmba või lükka nuga, kui nuga jääb nagu kinni, siis muuda noa nurka nii, et tera ettepoole või käepide ettepoole, kohe asi paraneb.
Kui kala on noaga võrreldes lai ja plaan naha pealt filee maha lõigata, siis ära vaevle, poolita kala nahk allpool pikkupidi ja siis lõika kummagil pikal ja kitsal tükil naha pealt filee maha.Tulemuseks on parajad praetükid, kui see pikk ja kitsas tükeldada. Kui tegemist on haugiga ja sa pole ette võtnud Y eemaldamist, siis hea trikk on naha pealt maha lõigata nii, et sisened fileesse poolviltu luude vahelt, mitte ei lõika pooleks neid, keerad naha juures noa paralleelseks nahaga ja eemaldad sobiva praetüki, siis järgmise samamoodi jne, tulemuseks see, et kui praetükki pärast murrad, saad oma y-kid kõik tervelt välja nokkida, pole vaja neid suust otsida. Seda jupikaupa naha pealt maha lõikamist võid ka mujal kasutada, kui omale meeldib. Kui pika filee naha pealt maha lõikad, siis praetükkideks tükelda ikka poolviltu, kontide vahelt. See Y on aint haugiteema.
Mu meelest jäigemapoolse noaga lihtsam lõigata kala poolikuid ja saab jäiga nii paindesse ka, et ribid ära kougata. Pikema noaga on seda lihtsam teha, tera tipp jääb vastu lauda paralleelseks ja libisema selle peal, painde tekitad sinna, kuhu vaja.