Otsi

Särjekonserv

1
2
02.02.2010 00:53
0
nii et microtriibu soomust ikka pehmeks ei võta? jamalugu
14.05.2010 20:59
2
Kergitame siis maiuse teemat. Kas keegi räime ka sellel viisil purki on ajanud? Ässitasin onupoja katsetama. Kui täna öösel Audru kandist kõva pauk käib ärge räime nii tehke!
14.05.2010 22:25
1
Teen maiust mõnest kalast veidi omal moel:
1.Suitsetan tuulehaug, koger jne. võtan soojalt jämedad luud välja, siis õli ja maitseainetega purki. Kuumutan vähem ja madalamal temperatuuril.
2. Praen särje nuru või muu kala, soojalt puhastan luudest ja keedan marinaadis, kuumalt purki.
14.05.2010 22:49
0
Hea möte,genereerisin just selliseid mõtteid paar päeva tagasi.
et kui kobedat raba ahvenast saab,fileerimine ka just käpas pole,mõtsin kuumutaks just väheke,puhastaks ja sis marinaadi.
14.05.2010 22:53
1
viidikast tegin,täitsa ok tuli. aastake külmikus vedeles,söögiks priima.
ainult kolmas -neljas päev avatud purk kahtlane.
parem ikka avamisel kohe nahka panna.
14.05.2010 23:12
2
lihtsalt huvi pärast küsin,miks te särge püüate,kas kala pole või pole midagi muud teha?Kui kõht koriseb,võta kapist marineeritud silmu.
15.05.2010 12:38
0
Peaks ka räimega proovima.
15.05.2010 20:43
0
Kurat, onupojal lõigi ühel purgil kaane maha. Veel oli ta õnnetu, et tomat ei segunenud ülejäänud sisuga vaid jäi põhja. Täna testib uuesti. lubas kõik ühtlaseks möksiks segada ja purki.
09.09.2010 13:50
0
Uus laar läks jälle ahju,seekord mõte selline- tekin kotleti taina kalast viidikas+särg, veeretasin pallid riivsaiast läbi ja purki,ülejäänu sama mis muidu,tompasta ja muu värk. Ex paistab mis välja tuleb.
09.09.2010 14:49
0
kas ahjus on purgid ikka õigetpidi?
09.09.2010 22:24
0
õigetpidi
UMP
image
09.09.2010 22:37
0
Ainult.et soovitan purkidele mingi panni alla panna,mõni kaas võib surve all veidi läbi lasta õli.
10.09.2010 13:51
0
Panin kah,ennetavalt panni alla,2 purki keesid üle,või läks õli suts palju. kalapallidele 2h ja 175" veits palju,peab kuumust vähendama ja aega pikendama äkki. homme kisun kaane maha,siis saab teada,kuda sisu on.
aga kala tükkidega pold probleemi,ilusti haudusid läbi,luud pehmed kõik,kui suurem särg,sis võtan jämme luu välja,see muidu kõva kui traat...
10.09.2010 13:57
1
Lant - riivsai on kohe kindlasti üleliigne, kui sa neid just eelnevalt läbi ei praadinud. Läheb plägaseks.
10.09.2010 14:15
0
Limonkal tuline õigus. Kui niimoodi kalapalle teha, siis soovitan neid äädika marinaadis proovida. Vimmakotletile andis küll äädikamarinaad mõnusa meki juurde.
01.11.2010 09:12
0
Kas on keegi siinsetest kasutajatest proovinud selle tehnoloogiaga sprotte teha? Suitsukilud õliga purki ja siis, mürtsti ahju.
Huvitav kui kaua ja millist kuuma peaks andma, et paras oleks?
Plaanis on nüüd lähemal nädalal proovida ja kõik nipid-nõksud on igati oodatud.
02.11.2010 10:26
0
Nuuh!?
Pole keegi viitsinud sprottidega jamada?
02.11.2010 10:37
0
Suitsulest tuli küll täitsa tiba-toba,kahju rsk ,et vaid ühe purgi prooviks teistesekka sokutasin,ahjus hoidsin sama kaua kui teisi purke särkuga siis tomatis,aga koos ahjuga maha jahtuma ei jätnud vaid paari tunni pärast oli kogu kraam otsas.
02.11.2010 11:26
0
Kas lestal võttis kondid ka pehmeks?
Kilul on kont tükimaad õrnem ja ma kardan et kui kaks tundi kuuma anda saab purgitäie sprotimoosi. Sellepärast tahakski teada optimaalset kuumutusaega, et liiga pehmeks ei keeks.
02.11.2010 11:41
0
Oleks võinud vähem aega hoida jah,sest sai väiksemad lestad välja valitud aga kont pehme nagu kalagi,suurema esihaara soovitan siiski välja jätta,kuidagi imelik on teist haugata, pealegi võtab purgis kolepalju ruumi!
02.11.2010 12:50
0
Aitäh Wimbur!
02.11.2010 14:49
0
Kas keegi on ahvenast proovinud konservi teha?
02.11.2010 15:29
0
Ma olen suitsuahvenatel naha ja kondid ära võtnud ja lihatükid õliga purkidesse ladunud. Vahele raputasin natuke soola.
Ja siis kiirkeedupotti. Kaaned lahtiselt peale ja vett umbes 3/4 purgi kõrgusest. Vaiksel tulel ca1 tund keetmist. Surve lasin potist välja, tõstsin purgid välja ja keerasin kaaned peale. Laua peal jahtusid maha ja siis viisin keldrisse.
Väga hea variant kui tahad võileiva peale midagi erilist saada.

Häda on selles et kiirkeetjasse mahub 3 kuni 4 purki, selgelt liiga vähe!
Ja väikesed kondid jäävad ka väga kõvad kui mõni on kogematta purki sattunud.

Järgmine kord jätan kiirkeetja ära ja kuumutan praeahjus nagu särjekonservi!

Loodetavasti on parem variant.
02.11.2010 15:38
0
Mul kiirkeetjat pole, peaks ka ahjus proovima kuumutada.
Kas keegi suitsuahvenast nn. sprotti ka teinud on?
02.11.2010 15:47
0
Sa mõtled koos naha ja saba ja kontidega tervelt purki?
Ei ole. Siis peaksid ilgelt suured purgid olema, et ahvenad purki ära mahuks.
16.11.2010 17:00
1
Nonii! Esimene pool liitrit praeahjus tehtud sprotte on otsas! Täitsa head!
Ladusin suitsukilud purki, puistasin soola vahele ja kallasin õli peale. Umbes 1,5 cm purgiservast allapoole jäi õlikiht. Ladusin purgid külma ahju ja keerasin kuumuse 150 kraadi peale, 45min pärast 100 kraadi peale ja veel 45 min pärast lülitasin ahju välja. Hommikuks olid purgid jahtunud ja tassisin need keldrisse, nüüd , nädal aega hiljem on esimene purk tühi.
Kilu selgroog on üsna pehme, ainult soola oleks võinud vast tiba julgemalt panna.
Kes katsetada tahab ja mässata viitsib siis andku minna.
15.04.2011 20:36
0
Nunii...minu esimesed selle aasta särjed läksid just purkidesse panduna ahju!!
11.03.2012 19:01
0
14 purki peipsi särje konservi läks ahju, kuna on suht suur kala siis kraapisin soomuse ka maha. Kas pisemal prügikalal läheb soomus ka ahjus pehmeks muidu?
11.03.2012 19:08
0
tozz, soomus jah kõik maha.

SÄRJEKONSERV

üks kuni mitu kg 100-250g kalu
3 spl täit tomatipastat 0,5l purgi põhja
1tl suhkrut
0,7-1tl soola
4 pipratera, 1 vürts
õli
Kala lõigata 1,5 cm viiludeks. Kui maitseained on purgi põhja laotud, siis kala peale laduda kuni selle kohani, kus purk hakkab kitsenema.
Õli valada nii, et 1 cm jääks kaanest puudu, kuid kindlasti peab kala kaetud olema. Lasta õlil kalatükkide vahele vajuda, vajadusel lusikasabaga sooritada vajutusi, et õli korralikult purgi täidaks. Kaan kõvasti peale keerata.
Kuumutada ahjus 160-170° juures 2,5 h, misjärel lasta koos ahjuga maha jahtuda. Seejärel jätta purgid mõneks ajaks jahedasse tagurpidi seisma
11.03.2012 19:15
0
ülevalpool oli just kribatud, et soomus eilää pehmex mette.
12.03.2012 07:38
0
Oi krt kui eht asi kukkus välja, ma teeks tamka toodud retsepti veidi ümber:

0,5 purgi peale:

100g tomatipastat
natuke hakitud sibulat ja küüslauku
kümmekond tera pipart ja samapalju nelki
1 leht loorberit
soola ja suhkrut segasin enne tomatipastasse maitse järgi, ühe purgi peale tuleb kumbagi vast 1 tl
ca 2cm läbimõõduga kalatükid purki
õli peale niipalju, et ca 1cm jääb üle kala ja purgi servani veel 1-2 cm tühja ruumi
Kaaned kõvasti peale ja ahju, ahi 165 kraadi peale ja seal 3 tundi, pärast kuumus maha ja ahju ust enne lahti ei tee kui on maha jahtunud.
Kalatükid sodiks ei kee, aga on täiesti pehmed ja nelgid ning pipraterad ka pehmed.
30.06.2013 13:41
1
Andke haugile miski hää retsept, muidu teen samamoodi, kui seda särjekat purgiga ahjus..
30.06.2013 13:45
0
Tegelt küsiks hoopis nii, et kui haugi teha ja luudest jäävad sisse need kõige peenemad haralised, siis kaua küpsetada?
30.06.2013 20:41
0
Võiks proovida teha marineeritud kallerdises, nagu angerjat. Tõsiselt.
30.06.2013 20:44
0
Kui need haugi y luud segavad, võib alati välja lõikuda need.
01.07.2013 16:06
0
Ma fileerisin 1,4 kg haugi ära ja peale seda fileerisin filee omakorda. Kusjuures luiseid kohti oli vähe. Noa seljaga kobad ära kus asuvad. Kui luude asetus teada sisi vastavalt sellele fileerid ja ülimõnus on nii pärast seda kala süüa. Ülejäänud luine liha läheb kotletiks.
02.07.2013 09:20
0
@ ahi külmaks ei läheks, lisaks ka veel ühe valmistusviisi. Mul kamraad katsetas, pani sidrunit (paksemad viilud), porgandit, soola, suts suhkrut ja õli ja ahju. Igati hää kraam kukkus välja.
18.09.2016 18:40
1
khljge, kui nüüd üritada paarikilostest larikatest midagi sarnast kokku keerata, kas paarikilose latika selgroog ja ribid ka nii pehmeks saama?
18.09.2016 19:24
2
kust sa paarikiloseid latikaid said?  Need ikka suicu või äärmisel juhul fooliumiga ahju, ent viimsel juhul pindluude sülgamine tuleb ikka hullem kui sihvkasöömisel. Aga ärakannatatav.

​Säänsel suurusel latikal on selgroog ja küljeluud ikka niivõrd suured ja kõvad et enne peaksid kogu jama mitu korda kondipurustajast läbi laskma selle MDM-iks tehes.
18.09.2016 21:24
1
Klj, sa ikka pada ajad vist. Ükskord sain Tammekalt u poolekilse latika, haue, ahvena- ja särjekribalaid. Panin kokku kõik koos kõigi luudega ja luud pehmed said. Mõtlesin, et keegi ehk küpsetusaega prognoosida julgeb2-3kg latika tükikestele...
 Latikaid saab Peipsi järvest
18.09.2016 22:58
2
Mis luudest teema,seal lausa kondid.Autoklaav aitab,miski muu tule ültse teemaks.
19.09.2016 11:50
0
Misse suur erinevus autoglaavil ja kinnistes purkides, ahjus küpsetamisel on siis? Poolekilose latikalipsu luud keesid minul küll ahjus, purkides pehmeks..
20.09.2016 23:09
2
4h vaikselt 140kraadiga, mingit kõrbekat pole, liha maitsev ja kondid pehmed!
04.06.2020 23:44
7
tegin liikuvad pildid
https://youtu.be/nAZhpP3dvTs
 
1
2
Palun oota