endalgi just üks 2 kg siig külmkapis ja tahtsin just sama teemat püstitada. Teab keegi ehk ka mingit head retsepti, kuidas siiga ahjus valmistada. Otsingut kasutasin, aga suurt midagi ei leidnud?
Hapu jutt puhas kuld.Siig põle grillis miskit.Ädapärast otse pannil praadida võib.Kui viimane nälg käe.
Soolates soomuse rahulikult selga võid jätta.Ise paar tundi teist ühtepidi hoid.Ja siis teise külje keerand.Ühtlasemalt läbi tõmbab.Ja fooliumi asemel lihtsalt toidukilet katteks anumale piale tõmmand.Mõni tund jahedas ja valmis ta oogid.
Ei midagi kummalist.
Võta soomus maha ja sisikond välja,pese voolava vee all puhtaks ning fileeri.
Fileed pane paberkäteräti vahele pooleks tunniks tahenema.
Siis soolad - 1kg siiafilee kohta 80 g merisoola ja veidi suhkrut.
Ööpäev soolas ja siis purki,kui on veel mida purki panna.
Soolvesi peab kala katma ja kõigepeale tilk oliivõli (extra virgin) ja kaan kinni.
Hoiad nagu ämma - pimedas keldris
Aitäh Limonka! Oleks hea kala ära lörtsinud. Tavaliselt olengi seda sinu pakutud
varianti soola ja pipraga kasutanud. Aga 2 kg tundus selleks suht palju.
arx69: on küll vahest liiga palju. Mu kasuisa Vergi kandis tõmbas alles hiljuti iga päev vähemalt 10 siiga välja. Nüüd pole uurinud, kuda tuleb. Püük käib muidugi võrkudega 10-15 meetri sügavuselt. Sai korra ka paadiga tonkatamist proovitud, aga meri on nii kõntsa täis, et peale suurte silopuhmaste ei saand miskit.
Aga retsept - värskelt ikka kõikse pärem, ehk siis äkiline.
Kahe taldriku vahele õhukesed siia fileelõigud, soola, pipart, nats tilli ja tiba hakitud mugulsibulat. Raputad mis jaksad kuskil 5 mintsa ning keele viib alla raip.
Maa tegin nii: poolekilose siia fileerisin ja lõikasin väikesteks tükkideks, panin karpi, sinna 3teelusikatäit jämesoola, 1teelusikatäis suhkut, noaotsatäis peent valget pipart ja kanamuna suurune sibul tükkideiks. Seda segasin ja raputasin veitsa, siis panin selle kemüüse happnikuta kilekotti ja ööseks külma.. oli küll hää
Äkki kelegil miskit nõksu lisada?
Kuna siiga on peaaegu alati vähe. Tee öko majandust. Kõigepealt soomus maha. Mida värskemalt seda libedamalt tuleb. Siis tõmbad fileedeks ja jätad naha külge. Nahk allapooke kile peale. Peale mis omale mekib kas ainult sool-pipar---Sool sidrunpipar till petersell jne. Ka suts suhkrut teeb ergumaks. Siis kilel servad kala peale ja kui on kannatust siis siis hommikul röstitud saiale fileerimisnoaga lõigud otse nahalt viilud. Pole nõusid pesta ja viimases hädas kaabid naha alt veel parimad raasud. Raskel ajal lased ka rookimis jäägid (selgrood ja uimeotsad ) soolast läbi need aitavad juba samal õhtul tarbida. Kassid saabad sooled ja pead. kanad nokivad soomused. Kaduma läheb ainult siia rookimisel lenduv kala lõhn.
tiit001. Kõik sõltub soolatava kala suurusest ja ajast, mis soolamisest tarbimiseni jäänud on. Lõhe ja forelli kiirsoolamisel matan fileed soolakuhila alla niimoodi, et kala näha ei jäägi. Hoian seal, kuni kogu sool on kalast niiskuse välja imanud ja läbi niiskunud. Kohe peale selle kaabin soola maha ja lõikan õhukesed viilud, mis laon vaagnale nii, et iga järgneva viilu serv oleks 3-5mm. madalamal. Hoian hommikuni külmikus ja selleks ajaks on soolsus ühtlustunud. Peale viilutamist on soolane ainult pealispind. Teistest soolamismoodustest ei viitsi praegu kirjutada.
Peaaegu nõus Sirpega, ainult pipar veskist ja juba saia peal olevale kalale. Soolamise käigus soola, suhkrut, tilli. Mitte kunagi pipart. Värskelt jahvatatud pipar enne söömist - see on point.
Lähed püüad Siiga nii 30 tk päevas,siis osa soolad nagu sirpe,osa praed.osast teed kalasuppi ja kotlette ka,siis võtad õnge lähed püüad veel 30 tk jne jne. Siiga on vahest nii palju et sügavkölm ei kipu mahutama,,.....lol a jah kuskil 30 tk ikka suitsutad ka ))))))