Kas keegi on üritanud seda asja kodus teha ning kuidas? Retsept on olemas, küsimus on püsti vaid kuivatamise koha pealt. Kas on võimalik seda kuivatada ka meie kliimas või on vaja ikka ahju, nagu igal pool räägitakse (tahaks loomulikult kuivanud liha).
Ise leidsin sellise retsepti:
1 kilo (veise) liha (ise katsetan metskitse)
4 spl Worcestershire kastet
4 spl fariini suhkrut
4 spl soja kastet
1 hakitud sibul
maitse pärast:
soola
pipart
küüslauku (panin 3 purustatud küünt)
cayenne pipart (ise panin Tobasco-t)
Soovitatakse panna ka suitsukastet (ma eeldan, et see (liquid smoke) on enam-vähem sama, mis meil pakutav suitsu maitseline marinaad)
Liha peab olema marinaadiga kaetud.
Liha nats vaja külmutada, et saaks lõigata sellised 0,5 cm viilud, siis kõik mairtseainetega kokku segada ja külma. Selles suhtes, kui kaua, on arvamusi mitmeid. Eestlased arvavad, et peaks olema marinaadis kuskil 2-3 päeva, Ameerika inimesed, et 6 tundi. Usaldan enda kaasmaalasi ja teen nende näpunäidete järgi ja lasen marineeruda sama kaua, kui pakutud.
Väärt teema! Proovin ka sinu retsepti järgi mõni päev ära. Algselt plaanisin ainult soolata ja mõningaid vürtse panna. Aga kui juba tegemiseks läheb võib ju katsetada.
Ma kuivatasin terved lambakintsud esimest korda, natuke soolane sai, pole kogemust kintsu suuruse järgi hinnata, palju paras oleks soolas hoida, muidu timm sai.
Ma igatahes panin eile marinaadi asja ja homme-ülehomme läheb nööri peale kuivama. Täna lisasin natuke soola juurde, tundus mage või siis suhkur neutraliseerib soola. Annan teada, kuda tuli. Järgmine väljakutse on, nagu Sepaonulgi, kints (lammas, siga, kes iganes.
greenhorn: samal lehel (poes) on ka beef jerky segu müügil, kuid enda laiskusest ei viitsinud linna minna seda ostma ja otsisin netiavarustest analooge maitsele ja maitseainetele. Ülaloleva retsepti leidsin ja selle järgi üritan ka teha. Lihaks pidin kasutama sügavkülmas olnud metskitse fileed, kuna mingil anomaalsel põhjusel ma kodukandi poodidest (Selver, Comarket) veise liha ei leidnud:S Samas oli kuivatatud piisoni liha indiaanlaste põhitoidus, nii et miks mitte meie kodumaa metsloomade liha selleks kasutada.
Eks iis näha ole, mis saab.
Mul küsimus järgmine:kui ma näiteks lõikan veisefileest parajad tükid nii 200-300g.,mida peale kuivatamist hea lõigata oleks.Kui hoian neid tükke eelnevalt mõni päev maitsestatud marinaadis ,kuidas ma neid kuivatan (panen lihtsalt rõdule rippu või vaja kuhugi marli sisse panna ) ?? Ja kuda on õige kas lõikan paraja viilu mida süüa tahan kuivand lihatüki küljest või pannakse kuivama lõigutult ? ( peale kuivamist viilu lõigata vist kaunis tülikas ) Kas võib ka talvisel perioodil näit. kodus sauna riputada ( vindub ta seal pikapeale ära ) ?
rääkige vanemate inimestega nii 70-80 aastastega... mul vanaema(sügisel 80 saab) rääkis et varem olla ikka lihakuivatatud, aga kuna seda tegi tema isa siis ta hästi ise ei mäleta, et kuidas seda tehti....ehk on kellegil kes mäletab...
Nüüd juba teine laar eelpool mainitud retsepti järgi tehtud liha kuivamas. Fileerimisnoa abil lõikasin suhteliselt õhukesed (kuni 3 mm) viilud, kuna paksemad kuivavad kauem ja mul ei ole head varjulist, tuulist kohta, kuhu Kalamaja kassid ja varesed juurde ei pääseks. Rockid külmas ja korvpalliülekanne võib alata.
Ei tea asja kuigi täpselt, aga ma siiski kuivataks ahjus...kuni 140, uks praokil ja 3-4 tundi + järelkuivamine. Igasugu munejaid mehi lennus ja niiskusegagi on meie kliimas keskeltläbi nagu on.
Äi rääkis tadzikiskäimisest (hallil NL ajal) yhe kena loo. Pakuti siis kumössi k6rvale sakummi kuskil elamises ja oli selline hea tihke kraam, ainult miskid imelikud augud siin-seal liha sees. Kysiti et mis nood on - peremees vastu, et tule vaata. Mindi räästa juurde - uus sats lammast kuivas ja suured t6ugud lasid sees ringi. Kära peale kehitas peremees 6lgu ja teatas et mis siis kui t6ugud - söövad oma puhtad augud sisse ja augu k6rvalt on korras.
minul on tuttavad armeenlased nemad oskavad seda teha väga maitsvalt
Retsept on nii:värske loomalihafilee 1,5-2kg puistatakse paksult soola-pipra-ürtide seguga üle asetatakse email nõusse suure raskuse alla.aegajalt eemaldadakse vedelik, kui enam vedelikku ei tule siis pannakse veel ürte ja
soola juurde ning mähitakse marli sisse, et kärbsed ega muu staff ligi ei pääseks.ja siis varjulisse koht kuivama. mitte päikese kätte! paari nädala pärast võid juba proovida.eriti hea ja toitev toode.ülihea viina sakumm.
serveeritakse õhukeste liisakutena.kuna see on pikaajaline toiming siis on alati mõttekas suurem kogus valmis teha.sest võib õige säilitamise korral aastaid seista.tänu ürtidele hoiavad kärbsed ja muud pahalased niimoodi kuivatatud lihast eemale.
greisi:
taolistretsepti olen kuulnud küll, aga arusaamatuks jäi kas seda suurt lihatykki siis ennem viiludeks ei lõigata? etsuurem tykk kohe pressialla kuni vedelik väljas ja siis alles viiludeks?
kui vanasti inimesed kuivatasid meil siin liha, siis olid ka suved. Soe, kerge tuul , pold vihma lõhnagi. Nüüd aga ei saa lestagi kuivatada, tilguvad räästa all. Pakun ka varianti, et peaks vist natukene suitsu andma, siis säilib paremini, ehk siis see esimene kuivamise hetk on oluline. Põdravorste kuivatan ikka kuskil ahju kõrval. Õlise kaltsuga käin üle, siis ei tule see hallitus kohe pääle.
Bauhofi ostumöllu kataloogist leidsin sellise toreda asja nagu toidukuivataja, sobib ka liha kuivatamiseks. Ilmselt müügil ka mujal, kuigi ei ole endale kunagi selline asi silma hakanud... ja ega ei ole osanud vaadata ka.
Julgemini, härrased lihakuivatajad, julgemini.
Kommenteerime tulemusi!
Endal sai eile lihatükk marinaadi ja täna läheb kuivama,
Tavaline grillimarinaad oli külmkapis jõude seismas ja lisasin veits sojakastet, vaatab, mis välja tuleb.
Kallid sõbrad! Mul on nüüd uus ja maitsev hobi, mida tahaks ka teiega jagada.
Alates tänasest on minu käest võimalik tellida kuivatatud veise- ja kanafileed, ehk siis midagi head, võrratut ja tervislikku tõelistele gurmaanidele.
Liha on valmistatud spetsiaalses selleks ettenähtud ahjus ja toodanguks on kasutatud ainult parimaid, värskemaid ja hõrgumaid fileepalakesi. Toodang ei sisalda mingeid säilitusaineid, nagu poodides pakutavad analoogid. Maitsestamiseks on kasutatud ainult looduslikke maitseaineid. Kanaliha puhul on saaadaval, curry- , chilli, küüslaugu, mädarõika ja sinepi maitseline hõrgutis. Veiseliha puhul, lisaks eelmainitule on saadaval ka klassikaline beef jerky.
Sobib ideaalselt nii õlle, kui ka muude jookide kõrvale, kuid on ka mõnus niisama näksida. Kes proovib, se kohe kindlasti ka juurde soovib!
PS! Toodang on pakendatud 50 ja 100 grammistesse vaakumkotikestesse ning on ka soodsam kui poes pakutav!
Tellimusi on võimalik esitada tel. 5066338 või e-maili teel indrek.laks@mail.ee
PS!! Kui on soovi ,siis võib peale eelpool nimetatud toodete teha ka maitsvaid kuivatatud kalaplakesi , maitse valik ja filee olgu sel juhul aga sinu poolt!
Tõstan seda teemat ka vahepeal natuke, kuna lisaks eelpool mainitud erinevate maitsetega lihadele on nüüd valikus veel ka sidruni ja paraja pipraga kuivatatud lihad.
Sepaonu vist leidis ka juba oma lemmiku mu lihade seast. Kes veel huvi tunneb võib julgelt ühendust võtta
Ma jäin väga rahule selle lihaga pikemal reisil, mõnus taskust võtta vahest ja närida. Järgmise laari tellin teistsuguse. Kalakrõpsupiznest äkist kevadel targem teha, arvan, et vimb üks mõistlikumaid kalu selle jaoks.
ma tegin kanast,piprapoe beef-jerky maitseainega,lõikasin liistakad.lasin üleöö tõmmata ja siis kalakuivatuskasti kuivama. väga hea kraam saab,enam ei viitsi väga kalaga jännatagi