jah sa pole esimene kes seda ütleb...kuna ta mul ainuke ja seegi pole teab mis suur ca 800 g.Siis ei viitsind suitsetama hakata ja mõtlesin ,et mix mitte proovida suppi tast teha.
Kolmapäevases telesaates alles ju verivärske õpetus ?
Eelpraadimist katsetand põle aga tavaliselt nii talitand.
Puhastatud kala seibideks(2-3 cm) ja nõrgale tulele keema.Korjad vahu ära ja enne kui tükid päris ära lagunema hakkavad, tõstad leemest mõneks ajaks välja.Edasi lähevad sisse porgandikuubikud,mõnevõrra hiljem tükeldatud kartul (2-3 tk) ja loorber/pipar näpuotsaga.Siis segad juurde 1-2 keedetud ja purustatud muna ning kui porgand pehmeks hakkab saama,
paned kalatükid supi sisse tagasi.Lõpetuseks podistad koos veidi veel nõrgal tulel,peoga vähe soola ning viimasena tilli.
Lõppmaitsestuse soola ja hapukoorega teeb iga sööja juba ise.
võimalusel keeda enne prügikalast leem ja alles sellepeale ehita oma kalasupp, eelmine aasta sai ühel kokkutulekul just nii tehtud ja ..... jagajale jäid näpud
Millegipärast Vladislav ei õpetanud, kuidas angerjat seest puahastada. Hõõrus limata angerjat veel kuivamaks ja sisikonna eeemaldamise viimast nõksu (neerude e. verepõie) eemaldamist ei käsitlenud üldse ja mul tekib kahtlus, et äkki läks angerjas kõige neerudega pannile ja sealt potti.
mul oma retsept.
Hea ja mõnusa angerjasupi saab siis kui leem keeta
hästi aeglasel tulel ja ilma soolata kiisast v. ahvenast.
Angerjas hõõruda siis liivaga - pesta ja siis jämeda soolaga niikaua kuni nahk
läheb valkjaks. Vaja on veel puhastada sisikond ,neerud ja selgroo alt välja tõmmata veresooned -siis hakkida sama pikkadeks tükkideks kui jäme angerjas on.( alla 500 .g. angerjast head suppi ei saa)
Angerjas panna keema kerge soolaga maitsestatud lahjas äädikalahuses ning keeta poolpehmeks.
seejärel eemaldada poolsoojadelt tükikestelt angerjanahk - soovitavalt ka selgroog - jäävad poolikud tükid.(fileerimisnuga)
Angerjasupile ei panda KARTULIT.
Nüüd kui kiisapuljong on õues jahtunud -valada selge leem läbi kurna potti ja panna sinna keema kaalika ja porgandi peenikesed tükikesed u. 5% leeme kogusest -lisada rohelist ja valget porrut -rohelist rohkem.
maitsestamiseks soola ja musta pipart.keemise lõpus lisada angerjatükid ,lasta keema ja kohe peale seda jätta hauduma.
tunni pärast täitsa söödav.
angerjas tuleb keeta (Tükid ) pooltooreks -siis eemaldada fileerimisnoaga nahk.
Lisaks teemale ka ühe kogemuse. Nimelt Hiiumaal olemas selline söögikoht kui Lest ja Lammas. Kes on juhtunud seal einestama, see ka teab, millest siis jutt. Seal avanes suvel võimalus saada just ANGERJAsuppi. Tahtis keele alla viia...! Ja retsept. Esialgu keema jämedalt riivitud porgand ja peenikeseks hakitud porrulauk. Maitseks sool ja pipar. Enam-vähem 20 minutit hiljem lisada 2-3 cm paksusteks lõigatud angerja viilud ja väikesel tulel 25-30 minutit. Angerjalt nahka EI EEMALDATA ! Supp on valmis ja jube nämma. Ei kartulit, ei miskit muud kui vaid porgand ja porru. Proovige ja te ei pea pettuma.
Edu kõigile !
Kas on uusi soovitusi angerjasupi osas? Varsti seisab ees 1 suurem angerjasupitegu. Varem olen teinud klassikalist: ohtralt angerjat, sibul, kartul, porgand, sool, suhkur, pipar, loorber, till. Mul on 1 retsept kus soovitatakse lisada ka valget veini ja sidrunimahla. Ei tea kas julgen katsetada... Samuti lugesin kusagilt soovitust kasutada tilli ja peterselli asemel melissi. Kas keegi on proovinud teha Koržetsi angerjasuppi - mis seeni kasutasite ja kas seened angerja maitset ära ei varjuta, annavad mingi erilise maitsenüansi?
Porgandi ja sibula võis hautamise osas - olen teinud kalasuppi niipidi ja ka ilma võis hautamata. On kommenteeritud, et eelnev hautamine võis muudab porgandi maitse liiga tugevaks. Kuidas teil kogemused?