Vaatasin seda fileehunnikut , siis sügavkülma - tegin õlle lahti ja järsku tuli kuivatatud soolakala isu..kuidas aga kala ära kuivatada kui pole kuivatuskappi...on kl -ütles naabrinaine ,kes ka kalalõhna peale kohale oli saabunud - teadis vist ,et oma naine komandeeringusse läind jälle..kui sul juhtub olema grilliga elektripliit-on kakuivatuskapp olemas.lõika rellakaga peene kettaga ahju ühel restil pulgad ühest otsast nurga all lahti nii ,et nad jäävad pärast ka toetuma samale raamile.soola fileed ,ja aja pulkadele rippesse ritta ,suuremad lõika pooleks ,pane ahju nii ,et alla mahuks pann .lülita temperatuur kõige madalamale asendile kus süttib tuli ,lülita sisse ka grilli funktsioon ,propeller hakkab undama ,pane ukse vakele nt pliiats ,nii et u.1. milline vahe jääb sisse .mine magama ,hommikul ärkad mõnusa kalalõhna peale .võta käärid ja lõika parajad ribad ning naudi õlut.(kõik see on teooria )-hommikul räägib praktikast.(ärge kunagi uskuge naisi ,eriti naabrinaist )-head isu.
Minule isiklikult tundub üsna kahtlane panna miskit ahju ja siis ise magama keerata. Ellujäämisinstinkt ei lase teha sellist asja.
Aga tulemust jään siiski huviga ootama
varem olen nii kuivatanud kärbse ja kuke seeni ,mõnikord ka sokke ytles naabrinaine ja kutsus mind õhtusele dringile.mis teha -tuleb minna.kohtumiseni kolmapäeval.....
Loom kuivab ilusti, aga ilma rellakata küll, ca 8 tunni jooksul. Kuhu kuram see ahi peaks ööga jooksma? Ventika müra summutab õlu...
Eelmisel talvel sai 10 ja peale kilo liha nii kuivatatud, viimasest teost mais, on veel pool potsikut alles, seega ka säilub. Mis see kala ikka hullem on...
Riputa vannajasse.Ära unusta plätusi köiksee peale panna.Sinine kauss,ilmtingimata sinine peab vannajas olema,siis koer,ja mingi naine,soovitatav oma.Ilma nende komponentideta sul miskit välja ei tule.
Vanasti ei jõudki lihtinimene üle 12 räime korraga osta. Korstnajala suitsutuskappi ei mahtund suurem rest ära ka. Suures peres üks suitsukala näkku ja aitas küll, ei mingit laristamist. Ülejäänud tühi ruum täideti tuhliste ja läätseleemega.
See konkreetne jubin olla leitud ühest Talina aguli puulobudikust, lammutamise ajal
Ahh mine nyyd,ta ei saa kunagi nii palju kala ,et konksud täis olex.Pealegi kiusab teda homofoobia,ei saa usldada seda riistapuud pool pimeda kätte..haapsalu meestest hakkab kahju
Soovitus.
Võta oma vana külmik,millel veel toimivad hermeetiliselt suletavad uksed. Puuri kapi üleskülje pealt toosi freesiga auk läbi ja pane 15 eurine toruvent paika. Toruvendi välis ava ette rusika suurune sääsevõrk.
Nüüd tee üks auka kapi alla äärde ka ,et õhk oleks ringliikluses ja sinna avausele samuti sääsevõrk ette. Null võimalust et kärbes ligi pääseb mistahes aasta ajal ja üsna ruttu klopib läbi. Kui on reaalselt välistingimustes toimetus ja õhuniiskus suur,viska kastiga peensaepuru kappi juurde,imab sisse. Soehoonestusega on lihtsam. Kuivab nobe,steriilne jne. Sutsti survekaga puhtaks ja uus ports sisse. NB. sööjaid on alati rohkem kui nõudjaid
Korterites elavatele on see parim lõhnavaba lahendus. Välja puhuva otsa juhid õue puhuma ja sisse imeb toasooja õhku. Tõsta kasvõi rõdule kui on miinus 15 kraadi,midagi ei muutu, toasoe õhk käib sisse,kapi soojad seinad ei lase miinuskraadidel kalale ligi pääseda ja kala lebra puhub õue. Mis veel erilist? Kuivata kasvõi täiesti magedat kala.
Ja kõik vajaminev on kahe minutiga mistahes ehituspoest saada. Torusisene vannitoa ventilaator, pehme suundmuudetav lõõtsaga toru,sääsevõrk ja toosifrees,et kaks auku puurida. Eks ma olen siin kõva mees õpetama...aga endal pole kapp veel valmiski. Peas sai valmis aga kodus veel tehtud ei ole. Kuid kevadeks,peab valmis olema.
Kes kalafileed tahab mis iganes ajal kuivatada ostke omale toidukuivati. Endal euronicist 75 euri maksev, to hetk kõige suurem mis letis saada oli. 7,5kg eluskala kaalu max mis sisse mahtunud. Mis iganes kalafilee paariks päevaks soola, peale seda sarnased liistakad nagu muidu soolakalast lõikad ja kuivatisse. Haugi, säinast, merikat, ahvenat ja vimba teinud.Peale seda tavalist särge kuivatada ei viitsigi, kui siis aind marja pärast.
Kala puhul pole mingit võimsust vaja. Kuuma õhuga kala kuivatad, siis tulevad kalamaitselised kõrsikud. Kõige parem fileed kuivatada külma õhuga.Kuivatit ostes võiks selle läbi mõelda, et mida üldse sellega plaanis kuivatada. Restide üldpindala või kuivati ruumala on kah tähtis. Kui sul ämbritäis tomateid või 10 vimba, siis nende asjadega ei ole huvitav 4 õhtut tegeleda ehk igaüks võiks oma koguste peale mõelda.
Ise kuivatan särge ka talvel jahedas ruumis(sauna eesruum). Seal 6..7 kraadi sooja kui sauna kütta siis soem. Üllatavalt ruttu kuivavad kui poleks proovinud ei usuks et toimib.