Otsi

Kiisauhhaa

05.06.2003 17:25
Soovitav teha kevadistest kiiskadest, kui nad marja täis on. Kõigepealt loputa kiisad pealmisest sodist lihtsalt külma voolava vee all ära. Seejärel kiisad potti vesi peale ja keema. Ei mingit rookimist enne. Keedad ja korjad pidevalt vahtu, nii kaua, kuini vahtu tuleb. Seejärel maitsesta soola ja pipraga. Kui kiisad keenud, vala kogu kupatus läbi sõela väiksemasse potti, sest edasine protseduur käib juba ilma kiiskadeta. Vahepeal võid mõne kiisa soojast peast hammaste vahel ära ludistada. Mis talt ikka võtta on, mari, natukene liha ja ülejäänud küla kassidele. Nii, leeme juurde tagasi. Kui potti vaatad, siis näed, et lisaks leemele on potis päris palju kiisa marja. Keedad vaiksel tulel leemekest ja lisad maitseaineid, sibulat, tilli ja riivitud porgandit. Porgand riivi mitte liiga peeneks vaid selle jämedama riivi peal. Kui maitse on juba enam-vähem ja porgandilibled ilusasti pehmeks keenud, on paras viinapudel kapist välja võtta. Kes nüüd arvab, et traditsiooniliselt soovitatakse pits täis valada, sellel on muidugi ka õigus. Aga tegelikult palusin ma viina selleks võtta, et pudelist valada paar mulksu otse potti. Sellist trikki nägin ma kunagi ühest vene telekanalist, kus teeb kokasaadet legendaarne vene rockmuusik Andrei Makarevitð ansamblist Maðina Vremeni. Tema ütles ka, et ei tea, mis värk see on, aga viina lisamine teeb uhhaa tõeliselt heaks. Ja nii ongi. PS. Võid uhhaad julgelt lastele pakkuda, sest alkohol keeb välja. Vaat selline maitsev uhhaa, kerge oranþika värvusega. Ja uhhaa kõrvale võib eelnevalt väljavõetud kiisku ludistada.
08.04.2009 16:50
1
kas juba söödud?
08.04.2009 17:30
1
kuidagi lurr tundub see olevat..?
aga ega enne ei tea kui proovinud pole..
a võ uhu eli?
08.04.2009 17:36
0
Uhhaad vöiks teha kolme kilose vikriga.Vähemalt okkaid ja soomuseid ei uju lusika peal ringi.Tasub proovida,olen teinud ja vägev uhaa tuleb.
08.04.2009 18:18
0
Kusjuures sitt kalamees nagu ma olen ostsin eile Pärnust turult 2 kilo kiiska.
Marjast sai suuuure pannitäie omletti ja ülejäänu läks suitsu.Huvitav.Kogu elu olen teadnud et kiisk on väike kala.Kurat need olid nagu mõõdus ahvenad.Ja ise ma neid püüdnud pole kunagi aga ma arvasin et värv peaks ka olema nagu ahvena moodi.Aga nagu lõhe ju! Ilusad mustad täpid ja mõned punakad ka.Huvitav veel see et täpid on liha peal ka.Naha võtad maha siis liha peal on sama ergud.
Äärmiselt hea kala suitsutamiseks.Rasvane küllaltki ja vähe luid.
25.01.2011 18:11
1
nii, nüüd läheb supikeetmiseks! kiisad sulavad vaikselt juba kausis..
kiiskade eest suured tänud härrastele Sahiib, Pommer ja vist veel kellelegi


lähen poodi porgandit, viina ja tilli ostma!
kui keegi mõnda kohustuslikku supikeedunippi teab, siis siia on see väga teretulnud.
25.01.2011 18:37
0
See on eelarvamuse ja harjumuse küsimus, kas puhastada kribukiiska ja microahvenat või mitte.Krevetis, vähis, silmus jne on sitasoolikat proportsionaalselt sama palju.
Ma teen talvel tihtilugu puljongit puhastamatta kribust, kala viskan minema, niisama leent joon. Vahest kalasuppi teen, siis kribu viskan minema ja fileetükid sisse.
25.01.2011 18:37
0
tunnen juba uhahaa head lõhna ja maitset mõttes.
25.01.2011 18:56
0
Usu mind, et kui kahe või kolmekordse kiisa/ahvena leeme teed ja suured kohafilee tükid sees ulbivad, siis viletsam maitse pole. Kiisk maitsev kala aga sellises suuruses, et ka miskit süüa seal oleks saab üliharva.
25.01.2011 19:29
0
Eelmine aastal tegin Peipsi kiisast fileed, paneerida ja pannile. Nikerdamist oli, aga väga maitsev sai.
25.01.2011 19:35
0
Kui uhhaa jaoks ainult maitset vaja, siis pane kiisad marlikoti sisse. Saad leemele hea meki, ilma luude ja muu jamata.
25.01.2011 19:51
0
Kiiska kasutanud ikka uhaa tegemisel hea meki annab. Samas ka kiiska fileerind ja paneeriritult praadinud...praadimiseks kasut. õli ja tükike võid. Muidugi mis meele mõrudaks teeb -on kiiskade kaldale loopimine ja siis selles raipe haisus suht jama kalastada...Kui kiiska ei taha viska vette tagasi...kes elule jääb-kes kellelegi toiduks saab.
25.01.2011 23:17
1
no minu ohhujennõi kiisauhhaa sai kah äsja valmis. minuarvates sobiks antud keeduse nimeks: porgandilõhnaline kollakas soolvesi!
ühtegi tuntavat molekuli, mis pärineks kalalt- seal keeduses tunda ei ole!

juba kolmas kord lähen ma teie soovituste õnge..
kõigepealt kiitsite lutsusülti taevani! seejärel kisendas pea terve foorum, et kui imehead on röstitud ja marineeritud silmud! ja nüüd siis see kiisauhhaa..
laadna, sellest keedusest saab veel asja, kuid enne on vaja minna poodi ja sealt mingit kala hankida.

vastutasuks soovitan kõigil proovida šašlõkki kiriteo kaelakarbonaadist, ning eelroaks sobib imehästi grilltarakani abatükk nahh!
head isu, umbehää roog on!
25.01.2011 23:27
0
sa ei mõista noid asju kokata
25.01.2011 23:37
1
Irrww oohohh.
26.01.2011 00:39
0
Kas sa kiisa ikka ää fileerisid?
JAN
image
26.01.2011 09:03
0
Vingujal seal alati miskit häda: küll kärss kärnas, küll mold väike...
Õpi kokkama mees.

PS. Ega sa ei üritanud vaid ühest kiisast suppi teha?
26.01.2011 09:36
1
jah, just nii väike Jan- uhhaad keetsin ühestainsast kiisapojast..
lisaks oma eelnevalt soovitatud roogadele,- julgen soovitada ka huumorimeele arengut soodustavaid ravimeid..
päriselt kah, maailmast saab palju rõõmsam paik!
26.01.2011 10:28
0
Uuki soovitas marlikotti kasutada, see vana ja hea nipp. Aga kust tänapäeval veel marlit saab, kas keegi teab?
26.01.2011 10:37
1
metallsõel lihtsam lahendus, pistad kalad sõela peale ja sõela potti või keedad niisama ja pärast sõelast läbi
26.01.2011 10:40
0
Kauplus kangas ja nööp on marlit müünud , peab küsima , sest ise seda üles ei leia .
26.01.2011 12:02
0
igas apteegis marli müügil
26.01.2011 12:28
1
Kiisk on see,mis annab supile õige maitse ja kiisad keedad ju alati kõige esimesena ja kurnad nad leemest välja,mis nendega edasi teha see juba maitse asi.
26.01.2011 12:51
1

Lühidalt- kalad/kiisad keeta marli sees ja siis minema visata, teist korda sama. Kolmandal korral lisada marlis suurema kala puhastatud tükid/ või ka terved kalad. Tingimata kasutada keetmisel pipart,sibulat/ise kasutan tervet/, poprgandit mis annab puljongile klaari välimuse ja hea maitse. Kasutada võib veel loorberit, vürtsi, kilurohtu jne...Mõni kasutab ka kartulit ja kapsast.
Lonks viina keedu ajal potti ja söömise ajal suhu- see tugevdab aroomi ja maitset,
Venelased nimetavad seda kolmekordseks uhhaaks.
26.01.2011 14:48
1
Viin kallatakse kõige lõpuks ikka.
JAN
image
26.01.2011 21:16
1
Ma ei näe mingit mõtet kaltsuleotamisel. Korralik metallsõel selleks õige tööriist. Kalts jääb kaltsuks.
JAN
image
26.01.2011 21:20
1
Uhaandusest on juba ammu kribatud pikalt ja laialt.
Tsekake seda http://www.kalale.ee/sisu/NCwyMTU2MTEsMSwwLDAs/
28.03.2017 00:26
3
Mõhki ja korzetsi õpiköögi tulemus. Kulinaarne avastus: Kiisk. Piltidel kiisakeedupott on 2L ja kus valmiskraam, see vist 2,5L. Kõik tehtud tunde järgi netis leitud nõu järgi. Lõpptulemus ikka omalooming. Ports elusat peadega kiiska, potti, külm vesi selga nii, et vesi kalast paks. Kuum alla. Triiki teelusikatäis himaalaja roosat soola sisse. Suuremasse potti 2 sibulat ratasteks,7cm jupp suitsuvorstilati jämedusest porgandist ratasteks, keskmise kartuli suurune jupp bataati pöidlaküüne suurusteks juppideks, väike loorberileht ja tunde järgi musta pipart läbi veski otse potti, sügavkülmast korralik mehine ports haugifileed, potti. Kiisakeedupotis hakkas vaht tekkima, kulbiga ära. Läks keema ja vahutama, siis vaiksel tulel edasi. Tuli keeta kuni vaht otsa saab. Sai. Läbi terassõela kogu vedelik teise, suuremasse potti ja see uuesti tulele. kui koos sügavkülma haugifileega keema läks, oligi juba filee keenud ja korras. Igaks juhuks veel nati ja sööma. Ausalt, teine parim kalasupp, mis kunagi saanud olen. Edaspidigi tasub rõõmsalt kõik kiisad sumpa pista. Hämmastavalt väärt kraam. Naljata. Lihtsalt esimese leeme Kiisa ja vee suhe peab olema selline, et kiisal selg veest pea väljas
 
Palun oota