Mõned aastad tagasi seltskonnas sai maitstud kuumsuitsu latikat marinaadis ja tehtud purki. Momendil suitsuahi tossab ja latikad varsti valmis.Küsimus selline-puhastan latika,panen purki ja marinaad peale.Kas enne kaanetamist pean teda veel kuumutama purk kaelani vees ja kui kaua pean kuumutama?
Ma olen teinud praetud latikat purki, mitte suitsulatikat. Praekala puhul olen keetnud marinaadi tooretest peadest, luudest ja ülejääkidest. See kallerdub ilma zelatiinita ka, aga kudas suitsukala puhul marinaad teha, zelatiiniga?
Kalad ahjust väljas,hommikul jahtunult puhastan ära ja purki.Traditsiooniline marinaad peale,kuumutan 30min ja kaan peale.On oodatud kõik nõuanded.
Arvamused tulevad inimeselt,kes asjaga kokku puutunud ei ole-nõuanne tuleb reaaalset kogemust omavalt inimeselt
Minuarust peaks ka traditsioonile marinaad koosnema nagu Tozz ütles kala peadest- luudest jne. Sekka mõni pipratera, loorber ja sool. Kes viitsib hakib värvi andmiseks ka porknat juurde.
Marinaad peaks koosnema mingist happelisest komponendist ka. Kui seda pole, siis on tegemist lihtsalt täitevedelikuga, mis annab maitset, kallerdub, täidab ära õhuruumi jms. Kala marinaadis ja kala mõnes muus vedelikus on erinevad asjad. Google peaks päris hulga retsepte välja andma ning teema algatajal oli oma visioon asjast. Eks loodetavasti tuleb siia kokkuvõte asjast ja retseptist samuti
Mina kasutan tavalist äädikat nii vedelas (äädikas, maitseained, suhkur, sool, porgand, sibul) kui kallerduvas marinaadis (kalapead ja luud ning maitseained), olen proovinud igasugu muid asju ka, aga mulle ei istu. Ma tahaks ka suitsulatikat kallerdisega äädikamarinaadi panna, aga suitsukalast ju enam marinaadi ei keeda (samas pole proovinud suitsukala päid ja luid keeta)?
Üldiselt kipuvad ise tehtud marinaadid väga hägused jääma, kuidas saaks marinaadi ilusa läbipaistva? Tööstuslikel konservidel on tõnäoliselt vesi, zelatiin, äädikas ja maitseained, aga kodusel tegemisel on keedetud kalast tehtud marinaadi keeruline selgeks saada.
Mul lutsu/linaskiga vajub soga põhja ära ja marinaad jääb küll selge, keedan ka lihtsalt kala+sool, pipar, loorber, vürts+äädikas, vahel ka natsa zelatiini olen lisanud, sest meeldib korralik kallerdis, mitte poolvedel soga
Jutt järgmine, marinaadi tuleb keeta väiksel tulel just nagu teeks sülti, mida rahulikum keemine seda selgemja klaarim marinaad. Sa proovi suitsetada kala steikides hiljem aseta purki vala marinaad peale ja klaavita kui soovid säilitada kui ei siis kuumuta. Edukat katsetamist.
Kõik marinaadid head. Poes enamasti selge ja filigraanne. Aga parimad marinaadid on JUST kergelt tummised ehk valged...ma tahan öelda et marinaad ei pea olema kindlalt klaar vesi v viin...Välimuselt!!!
Õppige tegema ehtsat! Klassikalist! Ja muidugi maitse siis on parem ja ehe...ehk mõni luu ja ei näinud...mönda konksu.Maitseid!
Edu!